האם הנאמן יכול להיפרע משכר טרחת עורך דינו של החייב?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
לאחר הגשת בקשת פשיטת רגל על ידי החייב או על ידי נושים, רשאי בית המשפט להוציא צו כינוס להגנת נכסי החייב, לאחר מתן הצו, הנכסים עוברים לפיקוח הכונס הרשמי, עד אשר יתברר אם החייב יגיע לפשרה או הסדר אחרי צו כינוס עם הנושים או אם תוכרז הכרזת פשיטת רגל.
צו הכינוס מעכב את ההליכים נגד החייב, כך שהנושים לא יכולים לגבות את חובם בעצמם, או לפתוח נגדו הליכים משפטיים או הליכי הוצאה לפועל ללא אישור בית המשפט. במקביל בית המשפט רשאי להטיל על החייב חובות ומגבלות שונות, כגון: צו תשלומים חודשיים, הגשת דו"חות למנהל המיוחד על מצבו הכלכלי, צו עיכוב יציאה מהארץ, הפניית דואר למנהל המיוחד והגבלות נוספות.
מימוש וחלוקת נכסי החייב לטובת פירעון חובות
לאחר הכרזת פשיטת רגל, ממנה בית המשפט נאמן לצורך ניהול, מימוש וחלוקת נכסי החייב לטובת פירעון חלקי של החובות. כתוצאה מהמימוש, מחלק הנאמן דיבידנד לנושים ובמסגרת ביצוע תפקידו, הנאמן פונה לבית המשפט למתן הוראות ועבודתו מפוקחת בידי הכונס הרשמי ובית המשפט.
כל נכסי החייב ניתנים למימוש ולחלוקה, חוץ מנכסים שאסור לממש, כגון: צרכי אוכל, בגדים, תשמישי קדושה, כלים המשמשים את החייב לצורך פרנסתו ועוד. הנאמן רשאי למכור כל נכס ששייך לחייב מתחילת פשיטת הרגל, נכס שרכש או שניתן לחייב עד למתן צו הפטר.
באישור בית המשפט, רשאי הנאמן לפדות כספי קופת גמל של החייב, לאחר שניתנה לחייב הזדמנות להשמיע טענותיו. אולם כאשר מדובר בקופת גמל למטרת קצבה וטרם הגיע המועד לתשלום, בית המשפט לא יאשר את פדיונם. כמו כן, הנאמן רשאי לפדות כספים המגיעים לחייב מתכנית חיסכון שטרם הגיע מועד פדיונם, באישור הכונס הרשמי ולאחר שחייב השמיע את טענותיו.
נוסף על כך, הנאמן רשאי לממש זכויות רכושיות שיש לחייב, כמו זכות בחוזה או חוב שצד שלישי חב לחייב, וכן נכסים ניידים שהיו בתחילת ההליך בהחזקתו או בשליטתו של החייב לצורך עיסוקו כאשר החייב היה ידוע כבעל המיטלטלין.
מהו דין שכר טרחת עו"ד בפשיטת רגל?
סעיף 87 לפקודת פשיטת הרגל עוסק בסוגיה של שכר טרחת עורך דין במסגרת הליך פשיטת רגל. סעיף 87(א) קובע כי הנאמן לא יוכל לקבל תשלום עבור עבודתו מכסף ששילם חייב בתום לב לעורך דינו לחשבון הוצאות משפט בהתנגדותו להליכי פשיטת רגל שנפתחו נגדו, מכוח הכרזת פשיטת רגל, גם אם עורך הדין ידע על מעשי פשיטת הרגל שבעקבותיהם נפתחו ההליכים.
סעיף 87(ב) קובע כי הנאמן לא יכול להיפרע מסכום כסף ששילם חייב בתום לב לעורך דינו עבור הוצאות משפט פלילי שנפתח נגדו, מכוח ההכרזה, אף על פי שעורך הדין ידע על מעשי פשיטת הרגל שבגללם נפתחו ההליכים, אולם אם בית המשפט סבר כי הסכומים ששולמו מוגזמים, הוא יכול לקבוע מהו הסכום הסביר, לדעתו, והנאמן יוכל לקבל את היתרה מעורך הדין.