מה התנאים לאישור הצעת הסדר או פשרה בבית משפט?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 5 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
לאחר שניתן צו כינוס לנכסי החייב המצוי בהליכי פשיטת רגל, והחייב או אדם אחר במקומו או במקום עזבונו מעוניין להציע פשרה לפירעון חובותיו לנושים או הצעת הסדר לעסקיו, רשאי להגיש לכונס הרשמי, תוך מועד שקבע הכונס, הצעה בכתב המכילה את תוכן הפשרה או ההסדר ופרטי הערובות שהוא מציע.
כדי שההצעה תקבל תוקף ותחייב את הצדדים, עליה להתקבל באסיפת נושים ולקבל אישור סופי בבית המשפט המחוזי, שדן בהליך פשיטת הרגל.
אישור הצעת החייב באסיפת נושים
לאחר הגשת ההצעה, נדרש הכונס הרשמי לשלוח לכל נושה העתק של הצעה ותסקיר שלה ולאחר מכן לקיים אסיפת נושים. אם במסגרת האסיפה החליטו ברוב מנין ושלושה רבעי של התובעים הנוכחים והמצביעים, בעצמם או על ידי נציג מטעמם, לקבל את ההצעה, הדבר ייחשב כאילו היא התקבלה על ידי כל הנושים, ולאחר אישור ההצעה על ידי בית המשפט היא תחייב את כולם.
במקרים מיוחדים ומנימוקים שיירשמו, רשאי בית המשפט לאשר את הצעת חייב, אם באסיפת הנושים החליטו רוב מנין התובעים הנוכחים והמצביעים, בעצמם או על ידי נציגים מטעמם, שבידם יותר ממחצית ערך החובות המיוצג בהצבעה, לאשר את ההצעה. כמו כן, במהלך האסיפה, החייב רשאי לתקן את תנאי הצעתו אם לדעת הכונס התיקון יכול להועיל לכלל הנושים.
נושה שהגיש תביעת חוב רשאי להסכים להצעה או להתנגד לה בכתב, לפי הטופס הקבוע, שיישלח לכונס הרשמי באופן שיגיע אליו לא יאוחר מיום אחד טרם קיום האסיפה, ודין ההסכמה או התנגדותו כדין הצבעה של נושה הנוכח באסיפה. הסכמת נושה לפשרה או להסדר חוב, לא תשחרר אדם אשר לפי פקודת פשיטת הרגל לא היה משתחרר בצו הפטר אילו הוכרז החייב פושט רגל.
סיום הליכי פשיטת רגל בפשרה או הסדר
סעיף 35 לפקודת פשיטת הרגל מסדיר את הנושא של אישור בית המשפט להצעת פשרה או הסדר שהציע החייב להסדרת חובותיו לנושים לאחר שניתן צו כינוס לנכסיו. סעיף 35 קובע כי לאחר שהתקבלה ההצעה באסיפת הנושים רשאי החייב או הכונס הרשמי לבקש מבית המשפט לאשר אותה, כדי שתחייב את הצדדים ותסיים את הליכי פשיטת הרגל.
הודעה על המועד שנקבע לשמיעת הבקשה תינתן לכל נושה שתבע את חובו. כל נושה שהגיש תביעת חוב זכאי שהתנגדותו לבקשה תישמע בבית המשפט, אף אם באסיפת הנושים הצביע בעד קבלת ההצעה. לצורך אישור הצעת פשרה או הסדר של שני חייבים או יותר, רשאי בית המשפט, לפי המלצת הכונס הרשמי, לוותר על חקירתו הפומבית של אחד מהם המנוע מהתייצב לחקירה עקב מצב בריאותו או אי הימצאותו בארץ.
במקרה של חובות בדין קדימה בחלוקת נכסי החייב, בית המשפט לא יאשר פשרה או הסדר שלא נקבע בהם שיש לשלם תחילה את כל החובות. טרם אישור ההצעה ישמע בית המשפט דו"ח של הכונס הרשמי על האמור בהצעה ועל התנהגותו של החייב, וישמע כל התנגדות שהעלו הנושים או נציגים מטעמם.
קבלת אישור מבית המשפט
לאחר עיון בהצעה ושמיעת דברי הצדדים ובעלי התפקידים השונים, אם בית המשפט השתכנע כי הצעת החייב סבירה, ויש בה כדי להועיל לציבור הנושים בכללותו בהתייחס להליכי פשיטת הרגל, הוא רשאי לאשר אותה או לקבוע תנאים נוספים לאישורה, לרבות במתן ערובות לביצועה.
ואולם אם סבר בית המשפט כי אין מדובר בהצעה הולמת, הוא רשאי לסרב לאשר אותה. כמו במקרה שהצעה של חייב אשר אילו הוכרז פושט רגל, היה בית המשפט רשאי שלא לתת לו צו הפטר, מאחר שנתקיים בו סייגים למתן הפטר לפי סעיף 63 לפקודה.
אם הוכחו עובדות שלפיהן היה על בית המשפט, אילו הוכרז החייב פושט רגל, לא לתת צו הפטר, או להתלות את ההפטר או להתנות אותו בתנאים מסוימים, יסרב בית המשפט לאשר את ההצעה, גם אם יש בה ערובה סבירה שישולמו מיד או בזמן קרוב השיעורים המפורטים להלן על כל חוב לא מובטח שהוא בר תביעה כלפי נכסי החייב, לרבות הפרשי הצמדה עליו עד ליום הגשת ההצעה לאישור בית המשפט:
35% - אם הפשרה הוצעה בתוך שנה מיום צו הכינוס.
45% - אם הוצעה לאחר שנה ובטרם חלפו שנתיים מיום הצו.
55% - אם הוצעה לאחר שנתיים ובטרם חלפו שלוש שנים מיום הצו.
65% - אם הוצעה לאחר שלוש שנים ובטרם חלפו ארבע שנים מיום הצו.
80% - אם הוצעה לאחר חמש שנים או יותר מיום הצו.
ואולם רשאי בית המשפט, בנסיבות מיוחדות שיפורטו ויירשמו, לקבוע שיעורים אחרים או תקופות אחרות מאלה שפורטו בסעיף זה. פשרה או הסדר שהתקבלו ואושרו על ידי בית המשפט יחייבו את החייב ואת כל הנושים לעניין כל חוב בר תביעה המגיע להם מהחייב, אך לא יפטרו את החייב מחבות לפי פסק דין נגדו בתביעה למזונות.