פשיטת רגל קטנה – מהי פשיטת רגל קטנה ובאילו מקרים תוגש?
דרגו את המאמר |
|
פשיטת רגל קטנה היא הליך מקוצר לחייב שערך נכסיו אינו עולה על סכום מקסימלי בסך של 10,000 שקלים או כל סכום אחר שמתעדכן מעת לעת. מטרת ההליך הוא למקסם ככל הניתן את כינוס נכסי החייב ואת מימושם לשם פירעון חובותיו לנושים.
במסגרת פשיטת רגל קטנה פקודת פשיטת הרגל מסמיכה את בית המשפט הדן בהליך לנהל הליך מקוצר, זאת לאחר שהוגשה בקשה לפשיטת רגל על ידי החייב או על ידי הנושים, ובית המשפט שוכנע כי סך נכסיו אינו עולה על הסכום שנקבע בחוק.
ניהול הליך מהיר ויעיל יותר לטובת כל הצדדים
במסגרת פשיטת רגל קטנה לא ניתן לערער על צו בית המשפט אלא ברשות, נכסי החייב יחולקו לנושים בדיבידנד אחד. הרציונל העומד מאחורי ההליך המקוצר הוא לערוך את ההליך באופן מהיר ויעיל יותר, לטובת כל הצדדים הנוגעים בדבר, ולא להשקיע משאבים רבים ולא לבזבז זמן שיפוטי יקר בניהול הליך מסורבל, כאשר לחייב יש מעט נכסים שמהם יוכלו הנושים להיפרע.
על פי סעיף 201 לפקודת פשיטת רגל, בית המשפט שדן בבקשה לפשיטת רגל שהוגשה על ידי חייב או נגדו, מוסמך להורות על ניהול הליך מקוצר, אם הוא שוכנע שערך נכסיו אינו עולה על הסכום המקסימלי שנקב. בית המשפט יכול להיות משוכנע לגבי זה באמצעות תצהיר שיוגש לו, או אם הכונס הרשמי הודיע לו על כך.
במצב שבו בית המשפט הכריז על ניהול הליך פשיטת רגל קטנה, יחולו עליה הוראות פקודת פשיטת הרגל בשינויים הבאים: כונס נכסים הרשמי יהיה הנאמן של החייב שהוכרז כפושט רגל. ועדת ביקורת לא תתקיים, והכונס הרשמי רשאי לעשות כל דבר שהנאמן היה רשאי לעשותו ברשות ועדת הביקורת. כמו כן, כדי לחסוך בעלויות ההליך ולקצרם ניתן לקבוע בתקנות שינויים מהוראות פקודה, מלבד הוראות בדבר חקירת יכולת ומתן הפטר.
מה ההבדל בין הליך רגיל לפשיטת רגל קטנה?
ההבדל המרכזי בין ההליכים הוא שבפשיטת רגל קטנה הנאמן יהיה כונס הנכסים הרשמי. לעומת ההליך הרגיל שבו יכולים הנושים למנות נאמן מטעמם לאחר ההכרזה על פשיטת הרגל. כמו כן, בהליך המקוצר, לעומת ההליך הרגיל, לנושים אין אפשרות להקים ועדת ביקורת במטרה לפקח על פעולות הנאמן. במקום אישור מוועדת ביקורת להפעלת סמכות כלשהי של הנאמן, נדרש אישור מטעם בית משפט.
למרות שלא מתקיימת ועדת ביקורת, על פי סעיף 201 (ב) לפקודת פשיטת הרגל, הנושים רשאים להחליט בכל עת שאדם אחר מלבד הכונס הרשמי ימונה כנאמן, ולאחר שהתקבלה החלטה זו יתנהלו ההליכים בדרך הרגילה, ולא ניתן יהיה לנהל יותר הליך מקוצר של פשיטת רגל קטנה.
החלוקה לנושים תתבצע בדיבידנד אחד
החוק מוסיף וקובע כי במקרה שבית המשפט נוכח כי ערך נכסי החייב אינו עולה על 10,000 שקלים, או סכום אחר שנקבע, צווי בית המשפט לא יהיו ניתנים לערעור אלא ברשות בית המשפט. כמו כן, אם ניתן יהיה לחלק לנושים תשלומים מקופת פשיטת הרגל, החלוקה תתבצע באמצעות דיבידנד אחד בלבד.
במקרים שבהם ערך נכסי החייב נמוך, אין טעם לנהל הליך ארוך מסורבל, מכיוון שלנושים אין ממה להיפרע. מצב זה אמנם עלול לפגוע בנושים, אך האינטרס שלהם נשמר והם רשאים בהחלטה מיוחדת למנות נאמן מטעמם וההליך לא יהיה מקוצר. בכל מקרה, גם אם ההליך הוא רגיל, כאשר ערך נכסי החייב אינו עולה על 10,000 שקלים, או כל סכום אחר שנקבע, החוק קובע כללים לייעול כמו הגבלת אפשרות הערעור ואופן חלוקת דיבידנדים.