יתרונות פשיטת רגל
דרגו את המאמר |
|
פשיטת רגל הינה הליך אשר בקשה בעניינו יכולה להיות מוגשת הן על ידי החייב והן על ידי הנושה. הליך זה, אשר נועד לסייע לפירעון החובות (אף אם לא במלואם), טומן בחובו יתרונות לחייב ולנושה. למעשה, עסקינן בהליך בעל שתי תכליות עיקריות. מצד אחד, הנושים זוכים לכנס את נכסי החייב, ולחלק אותם ביניהם בדרך המהירה, הזולה והיעילה ביותר. מצד שני, קיימת התכלית אשר עיקרה לאפשר לחייבים שמזלם לא שפר עליהם, והם אינם מסוגלים לעמוד בעול החובות, לפתוח בחייהם דף חדש ולקבל הפטר מן החובות הרובצים לפתחם.
יתרונות החייב
חייבים אשר כורעים תחת עומס החובות נאלצים להתמודד עם הליכים רבים אשר ננקטים כנגדם על ידי נושיהם. כאשר החייב איננו מסוגל לשאת בחובותיו, הוא מתמודד לא אחת עם נושים המתדפקים על דלתו והמפעילים כנגדו סנקציות שונות מכוח הליכי הוצאה לפועל.
לדוגמא, חייב המתמודד עם הליכי הוצאה לפועל מתמודד עם עיקולים תכופים, צווי מניעה, הגבלות חשבון, עיכוב יציאה מהארץ, ולעיתים אף פקודות מאסר. פנייה להליכי פשיטת רגל מאפשרת אפוא לחייב אשר איננו מסוגל לפרוע את חובותיו להפסיק את מרדף הנושים. לאחר הגשת בקשת פשיטת הרגל, החייב מצרף גם בקשה להקפאת הליכי ההוצאה לפועל הנוגעים לעניינו ולתשלום חודשי קבוע לקופת כונס הנכסים. עם ההכרזה על חייב כפושט רגל, מופסקים ההליכים כנגדו באחת.
כמו כן, בסופו של ההליך, ובמידה והחייב יעמוד בצו התשלומים כפי שנקבע, קיים סיכוי של ממש שהאחרון יזכה בהפטר לחובותיו וההליכים כנגדו ייפסקו כליל. הליכי פשיטת רגל מעניקים למעשה לחייב אפשרות לראות את האור אשר בקצה המנהרה.
יתרונות הנושה
נושים יכולים אף הם "להרוויח" מהפנייתו של חייב להליכי פשיטת רגל. ראשית, הליכי פשיטת רגל נפתחים בכינוס נכסיו של החייב ומאפשרים לנושים להתחקות אחר רכוש מוסתר של החייב או רכוש אשר האחרון התכוון להבריח מפניהם. סעיף 96 לפקודת פשיטת הרגל קובע כי במידה והחייב הבריח שלא בתום לב או בתמורה פחותה (או ללא תמורה) רכוש בשנתיים אשר קדמו להיותו פושט רגל, הרכוש והנכסים הנ"ל יושבו לקופת הכינוס.
פקודת פשיטת הרגל עוסקת גם ברכוש אשר החייב העביר בין עשר שנים לשנתיים טרם הכרזתו כפושט רגל. במקרים אלה, הנושה יוכל להוכיח כי הנכסים הועברו על ידי החייב כאשר האחרון ידע (או היה צריך לדעת) שהוא אינו יכול לפרוע את חובותיו לנושיו. עם זאת, על פי רוב, ככל שהנושים סבורים שהחייב איננו מבריח רכוש, עדיף להם להשאיר את החייב במסגרת הליכי ההוצאה לפועל.
לסיכום,
יתרונותיה של פשיטת הרגל נבחנים בכל מקרה באופן ספציפי, הן מבחינת החייב, והן מבחינת הנושים. אין ספק כי היתרון המשמעותי ביותר עבור החייב בפשיטת רגל הינו היכולת לזכות בסופו של היום בהפטר לחובותיו. הפטר זה ניתן לחייבים בפשיטת רגל גם כאשר האחרונים אינם מסוגלים מבחינה כלכלית לעמוד בכלל החובות הרובצים לפתחם.
מבחינת הנושים, היתרון המרכזי בהליכי פשיטת רגל הינה היכולת להתחקות אחר רכושו הכולל של החייב. בהליכי פשיטת רגל, מכונס כל רכושו של החייב (למעט רכוש מינימאלי או ציוד המשמש את החייב לעבודתו), ותמורתו מחולקת בין הנושים השונים בהתאם לגודל החוב והסדרים מתאימים (נושים מובטחים, חובות בדין קדימה וכדומה).