נושים מובטחים בפשיטת רגל- מי נחשב לנושה מובטח ומהן זכויותיו?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
נושה בפשיטת רגל הוא אדם או תאגיד שחייבים לו כסף או רכוש. נושה מובטח הוא מי שמחזיק בערובה לחוב, כמו בנק שלקוח לווה ממנו כסף, ספק המספק סחורה לבעל עסק שטרם שילם עליה, וגם בעל נכס הוא נושה של חוב שכירות עתידי של שוכר.
עיקרון שוויון בין נושים הוא אחד העקרונות היסודיים של הליכי פשיטת רגל, על פי עיקרון זה, כל נושה אמור להיפרע באופן שוויוני ביחס לנושים האחרים ובהתאם לגובה החוב של החייב המצוי בהליכי פשיטת רגל. יחד עם זאת עיקרון שוויון בין נושים חל רק כאשר כל הנושים נמצאים באותה דרגה. הכלל שונה לגבי חובות מובטחים, שהם חובות הקודמים לחובות רגילים ולחובות בדין קדימה. לפיכך הנושים הרגילים אינם יכולים להיפרע לפני שנפרעו חובות מובטחים וחובות בדין קדימה.
מי נחשב לנושה מובטח?
על פי פקודת פשיטת רגל, נושה מובטח הוא נושה שיש בידיו ערובה לחוב שמגיע לו מהחייב, הערובה יכולה להיות שעבוד של נכס מנכסי החייב כמו משכנתא, או זכות עיכבון על נכס של החייב שמצוי בידי הנושה. כמו לדוגמה, אם אדם הביא רכב למוסך, ולא שילם עבור התיקון, בעל המוסך רשאי לעכב את הרכב ולהחזיק בו עד לפירעון החוב על פי זכות העיכבון. במקרה שבעל הרכב החל הליכי פשיטת רגל, בעל המוסך מקבל מעמד של נושה מובטח.
שעבוד הוא הסכם שבמסגרתו אדם מתחייב שבמקרה שהחוב לא ישולם, הנושה יהיה זכאי להיפרע מנכס שנמצא בידיו. שעבוד יכול להיות משכון לפי חוק המשכון, או משכנתא לפי חוק המקרקעין. כאשר מדובר במשכון, הדבר מחויב ברישום המשכון ברשם המשכונת או בהפקדה פיזית של המשכון אצל הנושה. מטרת הרישום היא להעניק לו פומביות, בעיקר כלפי הנושים האחרים. נקודת המוצא היא כי אם הנושים לא ידעו שהחייב נתן משכון מסוים כאשר התקשרו עמו בחוזה כספי, ייתכן ולא יהיה ניתן להשתמש בו כדי לזכות בחיסיון של נושה מובטח.
מהן זכויותיו של נושה מובטח?
נושה מובטח נהנה מכך שצו כינוס הנכסים ועיכוב הליכים לפני מתן צו כינוס לא חלים על הערובה שבידו והוא רשאי לממש אותה כדי לפרוע את החוב באישור של בית משפט. אם ערך הבטוחה אינו מכסה את מלוא החוב, הנושה נחשב לנושה רגיל שאינו מועדף ביחס ליתרת החוב.
נושים מובטחים נהנים ממספר זכויות על פני חייבים רגילים, או חייבים בדין קדימה. נושה מובטח רשאי לפעול באחת מן הדרכים הבאות:
• נושה מובטח רשאי לסמוך על הערובה אשר בידיו ולא לפנות להליכי פשיטת הרגל לצורך גביית החוב. במקרים מסוג זה, הנאמן אוחז בסמכות לבדוק את הערובה ולהשתמש בזכותו לפדותה.
• נושה מובטח רשאי לממש את הערובה בכוחות עצמו, במקרה שקיים הפרש בין התמורה לבין החוב, יכול הנושה להגיש תביעת חוב על ההפרש.
• הנושה המובטח רשאי לשום את הערובה ולהגיש תביעת חוב נגד החייב בגין ההפרש. במקרה זה, הנושה זוכה להיות חלק מהליך פשיטת הרגל, אולם הוא אינו מוותר או מממש את הערובה.
• נושה מובטח רשאי לוותר על הערובה ולהעביר אותה לנאמן. אולם הוויתור הופך את הנושה המובטח לנושה רגיל המקבל דיבידנד כנושה רגיל והוא רשאי להגיש תביעת חוב.
• נושה מובטח מצביע באסיפת הנושים על בסיס ההפרש שבין החוב לבין שווי הערובה שבידיו.