כספים שלא נדרשו בפשיטת רגל, מה עולה בגורלם?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
במסגרת הליך פשיטת רגל, הנאמן מוכר את נכסי החייב לצורך פירעון חלקי של חובותיו ותשלום דיבידנד לנושים, מלבד נכסים מוגנים אשר נשארים ברשות החייב ולא ניתן למכור אותם, כמו: צרכי אוכל, גמלה שמקבל החייב מביטוח לאומי, בגדים וחפצים המשמשים את החייב לצורך פרנסתו ועוד.
לאחר שבוצע כינוס נכסים ומכירת הנכסים הניתנים למימוש במכרז, והסתיים הליך פשיטת רגל, בין אם באמצעות צו הפטר ובין אם הגעה להסדר עם הנושים, מבוצעת על ידי הנאמן חלוקת התמורה שנאספה בין הנושים השונים על פי החלק היחסי של החוב לכל נושה.
בכל מקרה, הכספים ששולמו לטובת קופת הכינוס אינם שייכים עוד לחייב, לכן כאשר החייב מקבל צו הפטר הפוטר אותו מחובותיו, או כאשר צו פשיטת הרגל מבוטל על ידי בית המשפט מכל סיבה שהיא, אין מקום להחזיר לו את הכסף המופקד בידי הכונס הרשמי, ובמצב זה, בית המשפט נדרש לתת הוראות המתאימות כדי לחלק את הכסף לנושים.
חשבון מיוחד לכספים שנותרו בקופת הכינוס
במקרים מסוימים נותרים בקופת הכינוס כספים שלא נדרשו בהליך פשיטת רגל, ועל פי הוראות סעיף 210 לפקודת פשיטת רגל, הכספים שנותרו יופקדו בחשבון מיוחד שאותו מנהל הכונס הרשמי, או הנאמן הפועל מטעם הכונס.
סעיף 209 לפקודה מסדיר את עניין החשבון המיוחד וקובע כי חשבון של פושט רגל ייפתח בבנק שקבע שר האוצר וייקרא חשבון נכסי פשיטות רגל. במקרה שנותרו כספים שלא נדרשו, במסגרת הליך פשיטת רגל, הנאמן יהיה אחראי לשלם מיד לחשבון נכסי פשיטות רגל ויהיה זכאי לכתב אישור על קבלתם והוא ישמש לו הפטר לגביהם.
הנאמן נדרש להפקיד בחשבון כספים שלא נדרשו בתום חצי שנה ממועד הגעה לפשרה או הסדר. ועליו להפקיד מיד את כל הכספים שנתקבלו מנכסי החייב שנשארו בידו או בשליטתו אחרי תשלום הדיבידנד האחרון ולא נדרשו על ידי הנושים ולא חולקו להם במסגרת חלוקת הדיבידנד.
תביעת תשלום מאוחרת
לאחר מתן צו כינוס על הנושים להגיש תביעות חוב למנהל מיוחד או לנאמן בתוך ששה חודשים מיום מתן הצו. נושה שלא יגיש תביעת חוב בזמן, לא יהיה זכאי לקבל דיבידנד, אולם בעל התפקיד יכול להאריך את התקופה להגשת תביעת החוב, אם סבר כי הנושה לא היה יכול להגיש את התביעה במועד, כתוצאה מהטעייה מטעם החייב, מחלה ממושכת של הנושה או עיכוב בפרסום צו כינוס והגשת הבקשה בסמוך לאחר הפרסום.
נושה הטוען שהוא זכאי לכסף ששולם לחשבון בנק של נכסי פשיטות רגל, לאחר שהסתיים הליך פשיטת רגל, רשאי לבקש מהכונס הרשמי שהכסף ישולם לו, והכונס יורה על כך אם השתכנע שהנושה המבקש אכן זכאי לכסף שנותר בחשבון. במקרה שהבקשה נדחתה, או שהנושה נפגע מהחלטת הכונס הרשמי בעניין תביעת תשלום מאוחרת, הוא רשאי לערער לפני בית המשפט ולבקש לקבל את הכספים המגיעים לו.