מימוש כספי תכנית חיסכון של חייב
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
הנאמן רשאי לפדות כספים המגיעים לחייב המצוי בהליכי פשיטת רגל מתכנית חיסכון שטרם הגיע מועד פדיונם באישורו של הכונס הרשמי ורק לאחר שניתנה לחייב הזדמנות כנה להשמיע את טענותיו לגבי פדיון הכספים. כאשר מדובר בכספי קופת גמל למטרת קצבה עתידית וטרם הגיע המועד לתשלום הקצבה, ברוב המקרים בית המשפט לא יאשר את מימושם על ידי הנאמן.
במסגרת הליכי פשיטת רגל, הנאמן מוכר את נכסי החייב לצורך פירעון חלקי של חובותיו לנושים תחת פיקוח הכונס הרשמי ובית המשפט. כתוצאה מהמימוש, הנאמן מחלק דיבידנד, שהוא החלק היחסי מהחוב שמקבל נושה בעת פירעון החובות. הדיבידנד מחולק לפי סדרי הנשייה, כך שחובות לנושים בדין קדימה נפרעים במלואם טרם מחולק דיבידנד לנושים הרגילים.
נכסים שאינם ניתנים למימוש וחלוקה
על פי פקודת פשיטת רגל, רוב נכסי החייב ניתנים למימוש ולחלוקה, מלבד נכסים מוגנים הנשארים ברשות החייב שאסור לממש, שהם: צרכי אוכל וכלי מטבח למחיית החייב ובני משפחתו, חפצי לבוש, מיטות וכלי מיטה, תשמישי קדושה, מכונות, כלים, מכשירים המשמשים לפרנסה, מחשב אישי, טלוויזיה, קצבאות מביטוח לאומי וזכויות בתביעת נזיקין בגין נזקי גוף.
סעיף 86א לפקודה קובע כי כאשר כלולים בנכסי החייב מקרקעין המשמשים כמגורים לחייב, לבן זוגו או לבני משפחתו הגרים עמו, רשאי בית המשפט להורות שלא יימכרו את המקרקעין אלא אם הוכח תחילה, שיהיה להם מקום מגורים סביר או שעומד לרשותם סידור חלוף.
פדיון כספים המגיעים לחייב מתכנית חיסכון
כספים הנמצאים בתכנית חיסכון כולל: קופת גמל, קרן פנסיה או ביטוח מנהלים ניתנים למימוש במגבלות מסוימות. כאשר מדובר בכספים המיועדים לתשלום קצבה לא ניתן לפדות אותם טרם המועד לתשלומם. כלומר, לא ניתן לממש סכומים שהצטברו בקופות או בקרנות אשר לא ישולמו לחייב בתשלום חד פעמי אלא בקצבה חודשית, לפני שהחייב יגיע לגיל פרישה או יאבד את כושר עבודתו בגין מחלה, נכות או מוות.
כאשר הגיע המועד לתשלום הכספים עבור החייב, או אם מדובר בכספים שאמורים להיות משולמים לו בתשלום חד פעמי ולא במסגרת קצבה חודשית, הנאמן יכול לפדות אותם רק לאחר מתן אישור מבית המשפט.
הנאמן רשאי לממש לטובת קופת הכינוס זכויות רכושיות של לחייב, כגון זכות בחוזה או חוב שצד שלישי חב לו. כמו כן, ניתן לממש מיטלטין, שהוא רכוש נייד, אשר היה בתחילת הליך פשיטת רגל בהחזקתו או בשליטתו של החייב לצורך עיסוקו והחייב היה ידוע כבעל הרכוש. במקרה שהחייב זכאי לקבל מענק עבודה, עקב מס הכנסה שלילי, יש להימנע ממימוש המענק בהתאם להנחיית הכונס הרשמי, אלא אם מדובר בתשלום חוב מזונות.
בכל מקרה על החייב לפעול בתום לב ולשתף פעולה עם הנאמן בעת מימוש נכסיו. אי שיתוף פעולה מצד החייב עלול להיחשב כניצול לרעה של ההליך ולהביא לביטולו. בנסיבות מסוימות הפרת חובת תום לב מהווה עבירה פלילית שהעונש הצפוי בגינה הוא מאסר לריצוי מאחורי סורג ובריח.