דחיית בקשת פשיטת רגל בגין התנהלות בחוסר תום לב לאחר מתן צו הכינוס
דרגו את המאמר |
|

ביטול הליך פשיטת רגל בגין העדר תום לב לאחר מתן צו הכינוס
בדצמבר 2009 ניתנו צווי כינוס כנגד החייבים שהינם בני זוג וזאת בהתאם לבקשה שהוגשה על ידם. במסגרת צווי הכינוס, הוטלו על החייבים תשלומים חודשיים בשיעור של 300 שקלים על כל אחד. בנובמבר 2010 הגיש כונס הנכסים הרשמי את חוות דעתו ובמסגרתה המליץ לבטל את בקשת החייבים להכריז עליהם כפושטי רגל.
בבסיס המלצתו של הכנ"ר עמדה התנהגות החייבים לאחר מתן צו הכינוס אשר הייתה, לשיטתו, חסרת תום לב. הכנ"ר ציין כי לכל אחד מהחייבים קיים פיגור של שלושה תשלומים, הדו"חות החודשיים אשר הוגשו על ידם הוגשו באיחור ובמרוכז, ניכר כי הדו"חות מולאו כלאחר יד והם נעדרים אסמכתאות.
קראו עוד בתחום:
- בקשת פשיטת רגל נדחתה - העדר תום לב ואדישות כלפי נושים
- פירוק שיתוף בדירת מגורים משותפת למרות כניסת האישה להליכי פשיטת רגל
-
מהו היקף שיקול הדעת של נאמן בנוגע לקבלה או דחייה של תביעת חוב? - הברחת נכסים של ערב לחובות חברה בהעדר תום לב - מעשה פשיטת רגל
כמו כן, החייבים עושים שימוש ברכב אשר נרכש מכספי הלוואה והרכב נרשם על שם בנם בספטמבר 2009. הכנ"ר הוסיף כי החייבים אינם עושים כל שביכולתם על מנת להתפרנס והם מתקיימים מהלוואות ומקצבאות של המוסד לביטוח לאומי.
החייבים טענו כי חוות דעתו של הכנ"ר מתעלמת מהעובדה שהם מפרנסים חמישה קטינים בעלי צרכים מיוחדים ובנסיבות אלו הוצאותיהם החודשיות עומדות על כ-9,300 שקלים. לדבריהם, הם ציינו בפני החוקר כי הם נעזרים בבנם המתגורר עמם אך גם לבן זה יש צרכים והוצאות משלו. כמו כן, לטענתם שוויו של הרכב הוא 1,500 שקלים בלבד (דייהו 1996) והלוואה ניטלה מהבנק לפני מתן צו הכינוס.
המסגרת המשפטית
הליכי פשיטת רגל הינם הליכים אשר נועדו לסייע לחייב לעמוד בחובות שרובצים עליו ולפתוח דף חדש. עם זאת, הלכה פסוקה היא כי אין כל הצדקה לקיומם של הליכי פשיטת רגל במקום בו החייב מגיע לבית המשפט בידיים שאינם נקיות.
אדם אשר מבקש להיות מוכרז כפושט רגל חייב למלא אחר צו הכינוס, כלשונו וככתבו. הוא נדרש לשתף פעולה באופן מלא עם כונס הנכסים הרשמי ולמלא אחר חובת הגילוי המוטלת עליו. במסגרת חובת גילוי זו נמנים הגשת דו"חות הכנסות והוצאות במועד, הצגת מסמכים דרושים, חשיפת נכסיו בחקירתו, חשיפת חובותיו והוצאותיו וכיוצא בזה.
תשלום פיגורים בסמוך למועד הדיון אינו מכפר על פיגורים עד לרגע זה
במקרה דנן, בית המשפט קבע כי יש לקבל את המלצת הכנ"ר ולדחות את בקשתם של החייבים להכריז עליהם כפושטי רגל. בפסק הדין נכתב כי החייבים לא הגישו את הדו"חות במועד, וגם כאשר הדו"חות הוגשו הם היו זהים ולא לוו באסמכתאות הדרושות. השופט כתב כי לא מדובר במחדל טכני שכן התנהלות זו עולה כדי אי שיתוף פעולה מלא עם הכנ"ר והיא מונעת אפשרות להתחקות אחר רמת החיים האמיתית של החייבים.
הפיגורים בתשלום החודשי במועדו שיקפו אף הם את חוסר תום ליבם של החייבים. בהקשר זה יצוין כי תשלום הפיגורים בסמוך לקיום הדיון בבקשת ההכרזה אינו יכול לכפר על המחדל הנמשך שבאי התשלום.
חוסר תום לב יכול לבוא לידי ביטוי גם בהעדפת נושים על ידי חייב. במקרה זה, השופט ציין כי גם אם יתעלם הוא לחלוטין מרכישת הרכב וסיבת נטילת ההלוואה מהבנק, רק לאחר פגישתם של החייבים עם החוקר מטעם הכנ"ר, האם ראו לנכון לעדכן את הבנק בנוגע לקיומו של צו הכינוס. פעולה זו עלתה כדי העדפת נושים של הבנק על פני הנושים האחרים.