www.what2do.co.il

הבעל פשט את הרגל - האם גרושתו ובתה יפונו מהבית?

דרגו את המאמר

הבעל פשט את הרגל - האם גרושתו ובתה יפונו מהבית?

התאבד לאחר שפשט רגל – האם גרושתו ובתה יפונו מן הבית?

 

בית המשפט העליון קיבל את בקשתה של אישה, אם לקטינה, לעיכוב ביצוע פסק דין עד להכרעה בערעוריה שהוגשו לבית המשפט.


מגישת הבקשה ובעלה המנוח נישאו בשנת 1972. לבני הזוג נולדו 3 בנות, כאשר הצעירה ביניהן עודה קטינה ומתגוררת עם אמה. הבעל המנוח היה הבעלים והמנהל של חברה לניהול פרויקטים לבניה ובמסגרת עבודתו בחברה רכש המנוח חלקת מקרקעין ברח’ האג בחיפה כמלאי עסקי.

  

מאוחר יותר החליטו המבקשת והמנוח לשמור בעלות באחת היחידות שנבנו בחלקה, ובשנת 1991 עברו לגור בבית, ששימש כבית מגוריהם. המבקשת ובתה הקטינה המשיכו לדור בבית עד עצם היום הזה. בשנת 1990 שיעבד המנוח את זכויותיו בחלקה, בהתאם לשטר משכנתא שנרשם ב-1993 לטובת בנק לאומי, לשם הבטחת כל סכום המגיע לבנק מאת המנוח או החברה שבבעלותו.

  

האישה לא הייתה חתומה על הסכם המשכנתא, אך הייתה ערבה מול הבנק לשם קבלת הלוואות ואשראי במהלך השנים שנעשו לפי פניותיו של בעלה.

 

הבעל לא עומד בהלוואות - הבנק מתחיל בהליכי הוצאה לפועל


בשנת 1999, עקב אי עמידה בהתחייבויות החברה כלפי הבנק (לאחר שנקלע המנוח לקשיים כלכליים), החל הבנק בשנת בהליכי הוצאה לפועל לשם מימוש שטר המשכנתא. הליכים אלו עוכבו בעקבות משא ומתן שנוהל בין הצדדים. כאשר בהמשך, נחתם הסכם נוסף בין הבנק לבין החברה, המנוח והמבקשת במסגרתו התחייבו בני הזוג שלא לעכב או למנוע בכל דרך שהיא את הליכי מימוש השעבודים לטובת הבנק (על הסכם זה חתמה באת כוח המבקשת בשמה).

  

בני הזוג מתגרשים


בשנת 2003 נפרדו בני הזוג, ונחתמו ביניהם מספר הסכמי גירושין, ביניהם הסכמה של האישה לוויתור על זכויותיה בבית בתמורה להבטחת מדור חלופי וסכום של 350 אלף דולרים. הסכם זה הופר ובית המשפט לענייני משפחה קבע כי המבקשת רשאית לתבוע את מחצית הזכויות בבית, וכן רשאית היא להתגורר בבית ללא תמורה.

 

הבעל עובר לארה"ב והאישה מנסה להלחם בבנק בערכאות השונות


המנוח עזב את הארץ ועבר לדור בארה"ב, ומכיוון שלא מומש ההסכם שבינו לבין הבנק, פנה האחרון להליכי ההוצאה לפועל. בתגובה הגישה המבקשת בקשת עיכוב כנגד ההליכים, אך ניסיונה העלה חרס ובקשתה נדחתה על ידי ראש ההוצאה לפועל. ערעור על החלטתו של ראש ההוצאה לפועל נדחה בבית המשפט המחוזי.

 

המבקשת הגישה בקשה לערעור על החלטת בית המשפט המחוזי, ובמקביל תביעה למתן פסק דין הצהרתי בעניין בעלותה במחצית הזכויות בחלקה ובבית הממושכנים, לבית המשפט לענייני משפחה (תביעה אשר הועברה לבית המשפט המחוזי, נדחתה והוגש ערעור כנגד החלטת המחוזי).


בשנת 2008 נפטר המנוח, לאחר ששם קץ לחייו בעקבות הכרזתו כפושט רגל על ידי בית המשפט.

 

זכות מגורים - זכות בסיסית במשפט הישראלי


בבקשה נטען כי יש מקום ליתן סעד זמני לאור סיכוייו הטובים של הערעור, ונטייתו של מאזן הנוחות באופן מובהק לטובת המבקשת. ביחס למאזן הנוחות, נטען בבקשה כי זכותה של המבקשת ושל בתה הקטינה בדירת מגוריה הינה זכות יסוד בסיסית במשפט הישראלי.

 

הבקשה מתארת את נסיבותיה האישיות של המבקשת - מצבה הנפשי הקשה, מצבה הרגשי והנפשי של בתה הקטינה, מצבן הכלכלי הקשה וקשייה של המבקשת להשתלב בשוק העבודה. לאור נסיבות אלו, נטען בבקשה כי הנזק שיגרם למבקשת ולבתה מדחיית הבקשה יהיה קשה ובלתי הפיך, בעוד לבנק יגרם נזק מזערי ושטחי


בהמשך לבקשה לסעד זמני, הגישה המבקשת בקשה להגשת מסמכים נוספים להוכחת מצבה הכלכלי. המסמכים שהוגשו טמנו בחובם מידע עדכני לגבי קשייה הכלכליים של המבקשת אשר הוכרה כזכאית לקבלת גמלת הבטחת הכנסה מטעם הביטוח הלאומי, ולהנחה משמעותית בתשלומי הארנונה.

 

טענות הבנק - סיכויי הערעור נמוכים ופגיעה באינטרס הציבורי


הבנק טען לעומתה כי סיכויי ערעורה של המבקשת נמוכים כיוון שכתב הערעור כולל טענות שהינן עובדתיות ברובן. עוד גורסת התגובה כי טענותיה של המבקשת נדונו במלואן על ידי שני מותבים בבית המשפט המחוזי, ונדחו באופן מנומק.


בעניין מאזן הנוחות, טוען ב"כ הבנק כי המאזן נוטה לצידו מכיוון שעם חלוף הזמן יתרת החוב המובטח על ידי המשכנתא גדלה, וכך גם הפער בין גובה החוב לבין שווי הנכס המשועבד. בנוסף, נטען כי היענות לבקשה לסעד זמני פוגעת בתקנת הציבור ובאינטרס הציבורי במימוש שעבודים.

 

השופטת: הבנק הינו תאגיד גדול אשר יוכל לעמוד בעיכוב ההליכים


שופטת בית המשפט העליון, עדנה ארבל, קבעה כי יש דין התביעה להתקבל וזאת משום שדחיית הבקשה לעיכוב ביצועו של פסק דין המורה על פינוי דיירים מן המקום שבו הם מתגוררים, עלול להביא לתוצאה בלתי הפיכה שבה לא יוכלו הדיירים המפונים לשוב לבתיהם אף אם יזכו בערעור.


לא זו אף זו, בבואו של בית המשפט לדון בפינויו של אדם מן הבית שבו הוא מתגורר מאז שחר ילדותו, עליו לתת את הדעת למרכיבים בתחום הרגש, שאינם בהכרח עולים בקנה אחד עם קריטריונים בעלי אופי עסקי, ומכאן שאינם ברי פיצוי כספי.


וכך כתבה השופטת בפסק הדין:


"במקרים מסוג זה בהם מאזן הנוחות נוטה באופן כה קיצוני ובלתי הפיך לעברם של הדיירים המועדים לפינוי, נוטה בית המשפט להורות על עיכוב ביצועם של ההליכים עד שתוכרע הסוגיה באופן סופי על ידי ערכאת הערעור גם כאשר סיכויי הערעור הלכאוריים אינם ברורים או אף נמוכים, וזאת בכדי למנוע את התוצאה הקשה והבלתי הפיכה אשר בפועל מייתרת את הדיון בערעור".

השופטת אף התייחסה לכיסו העמוק של הבנק וקבעה כי העובדה שהבנק הינו תאגיד רב עוצמה אשר כושרו הכלכלי מאפשר לו לשאת בנטל במהלך תקופת הביניים, והרי ברור לכל כי המבקשת בעמדת חולשה.
 

 


 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

מה בין הקפאת הליכים לבין חדלות פירעון בעריכת הסדר פשרה באסיפות נושים?

ההבדל העיקרי בין הקפאת הליכים לבין חדלות פירעון בעריכת הסדר פשרה באסיפות נושים... 

בקשה למינוי כונס נכסים זמני הייתה למעשה ניסיון לעקוף זכות עיכבון

האם בית המשפט יקבל בקשה למינוי כונס נכסים לשם רישום זכויות במקרקעין, או שמא מדובר בניסיון לעקוף את זכות העיכבון? 

צו כינוס נכסים

צו כינוס נכסים

מהו צו כינוס נכסים? מהי משמעותו של צו לכינוס נכסים מבחינת הנושה והחייב? מהו עיכוב הליכים? 

גביית חובות של עובדים ממעסיק בתביעת דין קדימה

עובד שפוטר מעבודתו בשל מצבו הכלכלי הקשה של העסק, ולא קיבל את שכרו, רשאי לגבות את השכר בדין קדימה, ולקבל באותה דרך את זכויותיו הסוציאליות לרבות פיצויי פיטורין.  

נושים מובטחים בפשיטת רגל- מי נחשב לנושה מובטח ומהן זכויותיו?

נושה מובטח המגיש תביעה נגד חייב המצוי בהליכי פשיטת רגל חוב, נהנה ממספר יתרונות, כמו מימוש הערובה שנמצאת בידיו וגבייה מועדפת ומהירה יותר מגביית חובות רגילים וחובות בדין קדימה. 

תביעת חוב בפשיטת רגל- איך מגישים תביעת חוב?

תביעת חוב היא מסמך משפטי שמגיש הנושה נגד חייב בפשיטת רגל שבו מפרט הנושה את גובה החוב. הנושה נדרש להגיש את תביעתו לכונס הרשמי תוך חצי שנה ממועד מתן צו הכינוס, אחרת לא יקבל דיבידנד מנכסי החייב.  

דיבידנד בפשיטת רגל – מה משמעות חלוקת דיבידנד בין נושים?

חייב בפשיטת רגל נדרש לחלק את נכסיו בין הנושים לצורך פרעון החוב. החלק היחסי שמקבל כל נושה לאחר מתן צו כינוס נקרא דיבידנד.  

מנהל מיוחד בפשיטת רגל – מה תפקידו של המנהל המיוחד?

תפקידו של המנהל המיוחד הוא לסייע לכונס הרשמי במילוי מטלותיו על פי פקודת פשיטת הרגל. בין היתר הוא אחראי להגיש תכנית פירעון אשר צריכה להתוות את הדרך של החייב לסיום ההליך וקבלת הפטר.  

חלוקת נכסי חייב לנושים בפשיטת רגל: אילו נכסים אינם ניתנים לחלוקה?

נכסי חייב בפשיטת רגל הדרושים לקיום בסיסי כמו מזון ולבוש לא יחולקו בין הנושים על פי פקודת פשיטת רגל, וכך גם לגבי דירת מגורים ונכסים נוספים המשמשים לפרנסת בני הבית. 

פשיטת רגל קטנה – מהי פשיטת רגל קטנה ובאילו מקרים תוגש?

פשיטת רגל קטנה היא הליך מקוצר של פשיטת רגל, כאשר ערך נכסי החייב אינו עולה על סך של 10,000 שקלים, או סכום אחר המתעדכן בחוק, והחלוקה לנושים תתבצע מקופת פשיטת רגל באמצעות דיבידנד אחד בלבד.  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.