מהי זכות העיכבון?
דרגו את המאמר |
|

חוק המיטלטלין מגדיר את זכות העיכבון כזכות לעכב מיטלטלין בתור ערובה הכפופה לפירעון חוב. זכות העיכבון אינה חלה רק על מיטלטלין, שכן על פי החוק ניתן לעכב גם מקרקעין, זכויות או כל עיכבון אשר קבוע בהסכם.
במידה ושווים של המיטלטלין עולה באופן ניכר על שוויו של החוב, רשאי החייב על פי החוק לשחרר מעט מן המיטלטלין, במקום בו הם ניתנים להפרדה. כאשר לא ניתנים המיטלטלין להפרדה, החייב רשאי לשחרר את המיטלטלין במלואם כל אימת שהוא מפקיד ערובה אחרת לפירעון החוב.
במידה ובין שני צדדים קיים הסכם, אשר לא הוכנסו בו סייגים באופן הסותר את הוראות החוק (שכן אז יש לראות את ההסכם קודם להוראות החוק), יכול הצד אשר נפגע כתוצאה מהפרת ההסכם לזכות בזכות עיכבון על פי הדין. זכות זו קיימת לו מתוקף הפרת ההסכם, והוא רשאי להביא לעיכוב בהשבת מיטלטלין עד לפירעון הסכומים המגיעים לו. מן הפסיקה ידוע כי בכדי להביא לעיכוב נכס, על הנושה להחזיק בנכס באופן פיסי ועניין זה מקים סוגיה משפטית מורכבת ביותר.
לדוגמא, במידה והנושה החזיר את המיטלטלין מרצונו, תוך ויתור על השליטה בהם, אין הוא יכול לדרוש אותם בחזרה. למשל, במקרה בו אדם הביא מכונית למוסך לצורך תיקונה, ולא שילם בעבור התיקון – רשאי בעל המוסך לעכב את הרכב עד לפירעון החוב. עם זאת, במידה ובעל המוסך שיחרר את הרכב למרות אי התשלום, לא יכול הוא בהזדמנות אחרת לעכב את הרכב (במקרה בו הלקוח מגיע למוסך פעם נוספת).
זכות העיכבון במסגרת פשיטת רגל
במקרה בו לאדם קיימת זכות עיכבון על נכסים של אדם פושט רגל, או חברה בפירוק, מקבל הוא מעמד של "נושה מובטח". דהיינו, מדובר בנושה אשר יש לו עדיפות מיוחדת על פני הנושים האחרים.
האם ניתן לעשות שימוש במיטלטלין או בנכס?
המחוקק קבע כי בעל זכות העיכבון אינו רשאי לעשות בנכס כל שעולה על רוחו וזכות זו מוגבלת להחזקה במיטלטלין או בנכס עד פירעון החוב. מן הפסיקה ידוע מקרה בו נאסר על בעל זכות עיכבון לגור בנכס אשר הוחזק על דיו בגין חוב, ובית המשפט התנה את מגוריו אלו בהסכמת החייב. זאת ועוד, מרגע שעשה בעל זכות העיכבון שימוש בנכס המעוכב, פוקעת הזכות מעצמה.