הפניית דואר של חייב בפשיטת רגל עקב חשד להסתרת נכסים
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
הליכי פשיטת רגל נפתחים בהגשת בקשה ביוזמת החייב או הנושים. ההליכים נועדו לגבש תכנית לפירעון חלקי של החובות, בהתאם ליכולתו הכלכלית של החייב בתקופת ההליך, עד קבלת הפטר ופתיחת דף חדש בסיומו.
במסגרת ההליך, הנאמן מוכר את נכסי החייב לצורך פירעון חלקי של חובותיו, בפיקוח הכונס הרשמי ובית המשפט, וכתוצאה מהמימוש הנושים מקבלים דיבידנד. לאורך כל הליך פשיטת הרגל, וכדי לקדם את מתן צו ההפטר, החייב נדרש לפעול בתום לב ולשתף פעולה עם הנאמן במימוש נכסיו. על החייב מוטלת החובה למסור מידע אמין ומלא ולשתף פעולה עם כל הגורמים המוסמכים. אי שיתוף פעולה והתנהלות בחוסר תום לב עלולים להיחשב כניצול לרעה של ההליך ולהביא לביטולו, ואף הפרת חובת תום לב מהווה עבירה פלילית שדינה מאסר.
הפניית דברי דואר ודוא"ל בשל חשד שהחייב מסתיר נכסים
במקרים שבהם עולה חשד כי החייב אינו פועל בתום לב, בשל חוסר שקיפות מצדו ואי גילוי מידע על רכוש שבבעלותו, תוך הסתרת נכסים המיועדים למימוש חובותיו לנושים, רשאי בית המשפט להורות על כך שכל דברי הדואר הרגיל והאלקטרוני, הממוענים לחייב, יופנו ישירות אל בעלי התפקידים. לאחר שניתן צו כינוס לנכסי החייב, יכול בית המשפט המחוזי, הדן בהליך פשיטת רגל, להורות על כך שכל הדואר שממוען אל החייב, לרבות דואר אלקטרוני, יופנה ישירות אל אחד הכונס הרשמי, המנהל המיוחד, הנאמן או גורם אחר שעליו הורה בית המשפט.
במקרים מסוימים, הבקשה להפניית דברי הדואר והדוא"ל של החייב עשויה להיות חסויה, והחייב לא ידע על מתן ההוראה. בית המשפט משתמש בסמכותו רק לעתים חריגות, בשל הפגיעה הצפויה בפרטיות הכרוכה בהפניית המכתבים, ורק כאשר קיים חשד שהחייב מסתיר נכסים. את הבקשה על הפניית דברי הדואר של החייב, רשאים להגיש לבית המשפט, הכונס הרשמי, המנהל המיוחד או הנאמן, אם קיים חשד שהחייב מסתיר רכוש, בכל שלב לאחר שניתן צו כינוס נכסים. בעלי התפקידים יכולים לבקש מבית המשפט שיורה על הפניית דברי הדואר אליהם או לגורם אחר שיתבקש.
הפניית הדואר מוגבלת לשלושה חודשים
בית המשפט רשאי להורות על הפניית דואר לתקופה מרבית של עד שלושה חודשים. במקרה שהבקשה נדחתה, ניתן להגיש בקשות חוזרות להפניית דברי דואר, ובמקרים חריגים בית המשפט עשוי להורות גם על הפניית אימייל שממוענים לחייב.
אם נוכחו בעלי התפקידים, כי החייב אכן מתחמק מחובותיו על ידי הימלטות, הסתרת נכסים, העברת נכסים, או שגילו כי החייב ניסה להשמיד פנקסים, מסמכים או כתבים העשויים להועיל לנושים במהלך פשיטת הרגל, ניתן כאמור, לבקש מבית המשפט לבטל את ההליך, ואף להורות על מעצרו. בהתקיים נסיבות מוצדקות, בית המשפט רשאי להורות על מעצר החייב, באמצעות צו המורה למשטרה לעצור אותו, לתפוס פנקסים, ניירות, כסף ונכסים שברשותו, ולהחזיק אותו ואת הרכוש התפוס עד למתן הוראה אחרת.