כיצד מתגבשת תכנית פירעון בפשיטת רגל?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
תכנית פירעון בפשיטת רגל היא תכנית שמגבש המנהל המיוחד לפירעון חלקי של חובות החייב בהתאם ליכולתו הכלכלית בתקופת ההליך. את התכנית המנהל המיוחד מגיש לאישור בית המשפט לקראת הדיון בבקשת פשיטת הרגל שהוגשה על ידי החייב.
הליך פשיטת רגל נועד לאפשר לחייב השקוע בחובות כבדים ואינו מסוגל לשלם אותם, לפרוע אותם באופן חלקי ולשלם כמיטב יכולתו במשך תקופה מסוימת, ולאחר מכן לפתוח דף חדש בחייו הכלכליים עם סיום ההליך באמצעות קבלת צו הפטר.
המנהל המיוחד נדרש להגיש תכנית הפירעון לכונס הרשמי בתוך 15 חודשים ממועד צו הכינוס ולקבל את אישורו טרם הפנייה לבית משפט. במקרה שבית המשפט מאשר את התכנית, החייב עשוי לקבל הפטר מותנה כבר בשלב הכרזת פשיטת רגל.
תכנית פירעון מתפרשת על פני שלוש שנים
התכנית מגדירה את האופן שבו יפרע החייב את חובותיו לנושים, והיא כוללת תשלומים חודשיים המתפרשים על פני שלוש שנים, והכנסות ממימוש נכסי החייב. תקופת הפירעון לא אמורה להימשך למעלה משלוש שנים, למעט במקרים מיוחדים המצדיקים קביעת תכנית ארוכה יותר.
החייב נדרש לשלם בכל חודש סכום קבוע על פי יכולתו הכלכלית, והוא מוגן מפני הנושים בכך שהם אינם יכולים לפעול נגדו כל עוד הוא מצוי בהליך פשיטת רגל. עד לרפורמה החדשה, הליך פשיטת רגל היה עשוי להימשך מספר שנים שבמהלכן הוטלו הגבלות שונות על החייב, אולם לאור הרפורמה החדשה, ההליך עשוי להתקצר משמעותית, ולהסתיים תוך 18 חודשים מיום הגשת הבקשה, אם החייב מפגין רצון ממשי לכך.
לצד היתרונות ישנם גם חסרונות, מכיוון שלאורך כל ההליך ישנה חשיפה גדולה של החייב ופלישה לפרטיותו. כמו כן, עליו לדווח מדי חודש על כל הכנסותיו והוצאותיו והוא נדרש לוותר על הנכסים שברשותו, כך שבסוף ההליך הוא מתחיל את חייו הכלכליים מחדש מנקודת האפס, ללא חובות אך גם ללא נכסים.
מהם השיקולים לגיבוש תכנית פירעון?
בעת גיבוש תכנית הפירעון מתחשב המנהל המיוחד ביכולותיו הכלכליות של החייב, על סמך חקירתו. המנהל רשאי לחקור באופן מקיף אודות הכנסותיו, הוצאותיו, חובותיו ונכסיו של החייב והוא מוסמך לדרוש כל מידע או מסמך רלוונטי מהחייב עצמו או מכל אדם שסביר כי המידע מצוי ברשותו או בידיעתו.
שיקולים נוספים בגיבוש תכנית פירעון הם גילו של החייב, מצבו המשפחתי, יכולותיו הכלכליות, השכלתו, מקצועו וניסיונו המקצועי, הוצאות מחייתו ומחיית בני ביתו והיקף חובותיו. התכנית אמורה להתפרש למשך כשלוש שנים, ואם יעמוד החייב במועדי התשלומים שנקבעו בתכנית, וישתף פעולה באופן מלא, הוא יקבל הפטר סופי מחובותיו ויוכל לפתוח דף כלכלי חדש בחייו.
קבלת ההפטר מותנית בהתקיימם של שלושה תנאים: האחד, כאשר החייב מיצה את יכולתו לשלם לנושים ואין ביכולתו לשלם יותר, והוא נחשב לחדל פירעון. השני, מחקירתו עלה כי חובותיו נוצרו בתום לב, והוא לא פעל במרמה או בקלות דעת ביצירתם. השלישי, החייב התנהל לאורך כל הליך פשיטת רגל בתום לב, עמד בצו התשלומים והגיש דוחות תקופתיים על הכנסות והוצאות השונות.