כיצד נקבע צו תשלומים לחייב בפשיטת רגל?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 5 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
הכנסתו של חייב בפשיטת רגל אמורה להיות משולמת ברובה לקופת הנושים לצורך הסדרת חובותיו, תוך התחשבות בתקציב הוצאות החייב ומשפחתו הדרוש להם למחיה בכבוד. צו תשלומים בפשיטת רגל מסדיר את החיוב החודשי שנדרש החייב לשלם לנושים לצורך פירעון החובות תוך בחינה והתחשבות במצבו הכלכלי. אי עמידה בביצוע התשלום החודשי עלולה להביא לביטול הליכי פשיטת רגל.
מיצוי פוטנציאל ההשתכרות לפרעון חובות
עם מתן צו כינוס מוציא בית המשפט לחייב צו תשלומים הקובע תשלום חודשי שאותו נדרש לשלם לטובת פירעון חובותיו לנושים. סכום התשלום נקבע על סמך שיעור הכנסות החייב ובני משפחתו, היקף ההוצאות ההכרחיות ופוטנציאל השתכרותו. התשלום מתבצע באמצעות שוברי תשלום המונפקים על ידי הכונס הרשמי ונמסרים לחייב. תכנית הפירעון מאזנת בין זכותו של החייב ובני משפחתו למחייה הולמת לזכות הנושים להביא למיצוי מלוא יכולתו של החייב לפרוע את חובותיו.
בית המשפט לא יכול לזקוף את כל שכרו של החייב בפשיטת רגל לטובת התשלום החודשי לנושים, ועליו להשאיר בידיו, לכל הפחות, את הסכום הקבוע בחוק. החוק קובע סכום מינימלי שאינו גבוה משיעור של 80% משכר הנטו, שאותו יש להשאיר בידי החייב ולא ניתן למימוש.
במסגרת הליך פשיטת הרגל מתייחסים לפוטנציאל ההשתכרות כאל נכס בעל ערך כלכלי ומצופה מחייב שאינו עובד למצוא מקור הכנסה, לצורך שיקומו הכלכלי ולשם פירעון חובותיו. יחד עם זאת חייב שזכאי לגמלה מהמוסד לביטוח לאומי, מוגן מפני מימוש הגמלה לצורך קביעת התשלומים החודשיים.
אי עמידה או פיגור בצו התשלומים החודשיים עלול להביא לביטול הליך פשיטת הרגל על ידי בית המשפט, וליצור התנגדות מצד הכונס הרשמי או המנהל המיוחד להכרזתו של החייב כפושט רגל, על כן החייב נדרש להקפיד לשלם במועד את התשלום החודשי. אי שיתוף פעולה עלול להיתפס כחוסר תום לב וניצול לרעה של הליכי פשיטת הרגל, ולהביא לביטול צו כינוס.
כמו כן, במקרה שחייב מרוויח משכורת חודשית או זכאי לשכר או להכנסה אחרת, ולא מציית לצו התשלומים, רשאי בית המשפט להורות למעסיקו של החייב, להעביר את הכנסתו ישירות למנהל מיוחד, לנאמן או לכונס הרשמי.
מתי ניתן להפחית את התשלומים החודשיים?
כאשר מצטבר חוב פיגורים עקב צו תשלומים שלא ניתן לעמוד, רשאי החייב לפנות לבית המשפט שדן בפשיטת הרגל ולבקש להפחית את התשלום החודשי לסך מתאים יותר בהתחשב בנסיבותיו הכלכליות ואף להציע דרך לסלק את חוב הפיגורים.
חייב שמתקשה לעמוד בצו שנקבע יכול להגיש בקשה לבית המשפט להפחתת תשלומים חודשיים. לשם כך עליו לפרט את היקף הכנסותיו והוצאותיו החודשיות, לפרט את הנימוקים לבקשה, להבהיר מדוע אינו מסוגל לעמוד בצו, ומה גרם לשינוי בנסיבות, כמו פיטורין מהעבודה, מצב בריאותי שלא מאפשר לעבוד וכדומה.
חשוב להדגיש כי חייב ששיעור הכנסתו לאחר ניכוי הוצאות הכרחיות, גבוה מסך התשלום החודשי שנקבע לו, לא בהכרח ירצה לבקש הפחתת צו התשלומים, מכיוון שהכנסתו הפנויה מאפשרת לו לשלם את התשלום החודשי, והתפיסה המשפטית הרווחת בעניין זה היא כי ההכנסה הפנויה צריכה קודם כל לשמש לפירעון חובותיו.
כאשר צו התשלומים אינו מאפשר לחייב לעמוד בהוצאותיו ההכרחיות ופוטנציאל השתכרותו נמוך, מומלץ לבקש הפחתת צו התשלומים. לשם כך יש לבצע אבחון כלכלי נכון שיאפשר להעריך את הסיכויים לשנות את צו התשלומים שנפסק.