תעודה לאחר פשיטת רגל - סעיף 66 לפקודת פשיטת הרגל, פרשנות
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

סעיף 66 לפקודת פשיטת הרגל קובע כי בית המשפט רשאי להעניק לפושט רגל, עם קבלת ההפטר, תעודה אשר מעידה על כך שפשיטת הרגל נבעה בגין כשל בלתי צפוי אשר אינו מעיד על התנהגות רעה מצדו. מדובר בתעודה אשר מסירה מפושט הרגל פסלות מחמת פשיטת הרגל הקבועה בחוק.
מקורו של סעיף זה הינו מחוק פשיטת הרגל האנגלי אשר קבע כי החייב זכאי לתעודה זו במקרים בהם פשיטת הרגל ניתנה שלא בגין "התנהגות בלתי הולמת". סעיף זה זכה בבתי המשפט בישראל לפרשונת מצומצמת ונקבע כי התנאי להחלתו הוא הוכחה כי החייב לא התנהג בצורה פסולה ועסקיו אכן כשלו בגין ביש מזל. על פי פסיקתו של בית המשפט האנגלי, ביש מזל זה צריך להיות בלתי צפוי באופן מוחלט.
קראו עוד בתחום:
- ביטול הענקה פשיטת רגל - הענקת נכסים לפני פשיטת רגל
- פשיטת רגל של שותפות
- תביעת חוב בפשיטת רגל המוגשת באיחור
- תביעת קיזוז בפשיטת רגל, אימתי?
בישראל, טרם זכה סעיף 66 לליבון בפסיקה. על פי פשוטו של מקרא יש להחלתו שני תנאים – פשיטת רגל באה בעקבות כשל בלתי צפוי (מבחן מזל הביש), ופשיטת הרגל לא נבעה כתוצאה מהתנהגות רעה של החייב.
מבחנים קשים ממבחן תום הלב
מבחנים אלו הינם מבחנים אובייקטיבים במהותם. לעומת מבחן תום הלב (מבחן מוביל בהליכי פשיטת רגל), מדובר במבחנים נוקשים מעט. לדוגמא, ייתכן והתנהלות חייב ביצירת חובות הייתה בתום לב, ועל כן הוא זכאי להיות פושט רגל, אך בהתחשב בנסיבות המקרה היה ניתן לצפות ממנו להיזהר יותר מפני קריסה כלכלית.
מבחנים אלו קשים גם יותר מהמבחנים הדרושים לצורך מתן הפטר לחייב. במילים אחרות, חייב לא יעבור את מבחן ביש המזל כאשר בית המשפט סבור, באופן אובייקטיבי, כי היה צפוי שעסקיו של חייב יכשלו ואו שדבק רבב במעשיו. לסיכום, מתן הפטר לחייב אינו מחייב באופן אוטומטי מתן תעודה לפי סעיף 66.
הטלת פסלות ספציפית על החייב, מכוח פשיטת הרגל, האוסרות עליו לקבל רישיונות שונים, לשמש בתפקידים מסוימים, לעסוק בעיסוקים שונים וכדומה היא פועל יוצא של מעשיו בעבר אשר הובילו אותו לפשיטת רגל. מעשים אלו מעידים על חייב, שיכול שהוא תם לב, כי אינו אחראי מבחינה כספית.