האם שכר נמוך בגין חזרה בתשובה הוא התנהגות בתום לב בהליך פשיטת רגל?
דרגו את המאמר |
|

פשיטת רגל – העדר פרנסה בגין חזרה בתשובה, האם תום לב?
ישנם מספר גורמים אשר מביאים אדם לחזור בתשובה. לעיתים מדובר בהתגלות רוחנית ולעיתים עסקינן בחזרה למקורות בהשראת משפחה ואו בן זוג. עם זאת, ישנם מקרים בהם החזרה בתשובה נובעת בשל משברים בחיים כגון פציעה, הסתבכות בפלילים, חובות, גירושין וכדומה.
האם אדם אשר חזר בתשובה, לאחר מצוקה כלכלית שהביאה אותו להסתבך בחובות גדולים במיוחד, זכאי להיות פושט רגל למרות שהוא מתקיים מתרומות מישיבת ברסלב? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט.
קראו עוד בתחום:
- אי תשלום חוב מזונות - האם תתקבל בקשת פשיטת רגל?
- אסיר הגיש בקשת פשיטת רגל, האם תתקבל?
- חובות נוצרו בגין מעשים הגובלים בפלילים - לא תוכרז פשיטת רגל
- פושט רגל עם נושה אחד, האמנם?
החייב טען כי לאחר שחרורו מצה"ל הוא עבד כמדריך ספורט ומאוחר יותר פתח חברה לשיווק מזון. החברה נקלעה לקשיים כלכליים ובמקביל עלו נישואיו על שרטון. לטענת החייב, כתוצאה מהמשבר הכלכלי, הוא התגרש מאשתו, עבד זמן קצר בתור שכיר בתחום האינטרנט עד שפוטר. מאז, החייב אינו עובד והוא צובר חובות בגין החברה שפורקה.
חקירתו של כונס הנכסים העלתה תמונה מעט רחבה יותר. ממצאי החקירה הצביעו על כך שלחייב יש מניות בחברה נוספת אשר על פי שומות מס הרוויחה כחצי מיליון שקלים בכל שנה במשך העשור האחרון.
טס לחו"ל לקברי צדיקים אך אינו פורע חובותיו
החייב טען כי המשבר הכלכלי אשר עבר עליו קירב אותו לדת והוא חזר בתשובה. לדבריו, הוא כיום תלמיד בישיבה של חסידות ברסלב ומתקיים מתרומות שהוא מקבל מהישיבה. בית המשפט ציין כי חייב אשר אינו עושה מאום על מנת להתפרנס, וזאת במטרה להחזיר את חובותיו או לפחות את חלקם, אינו יכול להיחשב כאדם אשר מתנהג בתום לב. כידוע, התנהלות בתום לב, לפני הליכי פשיטת הרגל ובמהלכם, מהווה אפוא תנאי כניסה להגנת הפקודה.
"עם כל ההבנה שיש למי שרוצה להקדיש את חייו ללימודי תורה, הרי ברור שהדבר לא יכול להיעשות על חשבון כספם של הנושים", כתב השופט בפסק הדין, "גם מי שמחליט לקיים אורח חיים דתי, צריך להחזיר את חובותיו ולשלב עבודה מפרנסת ביחד עם לימודי התורה. טענת החייב שהוא חי כיום רק מתרומות, אינה מלמדת על חוסר אפשרות להתפרנס אלא רק על חוסר רצון למצוא פרנסה ולדאוג להחזרת החובות".
בית המשפט אף הוסיף וציין כי החייב נסע, חרף מצבו הכלכלי העגום, פעמיים בשנה האחרונה לקברו של הרבי באומן (אוקראינה). העובדה שהחייב בזבז את המעט שבכיסו על נסיעה לחו"ל אינה יכולה לסייע לו. מדובר במהלך שעולה כדי חוסר תום לב כלפי הנושים, גם אם הנסיעה הייתה לשם השתטחות על קברי צדיקים.