הצעת דיור חלופי לגרושתו של חייב שהוכרז פושט רגל
דרגו את המאמר |
|

פירוק שיתוף בדירה משותפת כאשר אחד מבעליה פושט רגל
בפסק דין תקדימי, אשר ניתן בבית המשפט המחוזי, נקבע כי בני זוג שאחד מהם נמצא תחת פשיטת רגל יאלצו לפרק את השיתוף בדירה בכפוף להצעת דיור חלופי הולם. על פי פסק הדין, בני זוג אלו לא יוכלו עוד למנוע את פירוק השיתוף בדירה כאשר הוא נעשה מכוח סעיף 40 לחוק המקרקעין.
השופטת, ורדה אלשיך, קבעה כי נאמן לנכסיו של חייב בהליך פשיטת רגל רשאי להגיש בקשה לפירוק שיתוף בנכס בו לחייב יש את מחצית הזכויות, וזאת על מנת לממש את התמורה ולסייע בפירעון חובותיו של החייב. מדובר למעשה בפירוק שיתוף מכוח סעיף 40 לחוק המקרקעין. סעיף זה קובע כי במקרים בהם חלוקת מקרקעין בעין עלולה לגרום לאחד השותפים בנכס הפסד ניכר, יש לבצע את פירוק השיתוף על ידי מכירת הנכס וחלוקת הפידיון בין השותפים.
קראו עוד בתחום:
- חייב מגיש בקשה לפשיטת רגל למרות יצירת חובות תוך כדי פתיחת עסקים
- חוב מזונות לא מעיד בהכרח על העדר תום לב - בית המשפט נותן צו כינוס לנכסי חייב
- האם תותר הגשת תביעת חוב בגין העדר השכלה משפטית?
מדובר בחייב אשר בנק אגוד הגיש כנגדו בקשת פשיטת רגל ומתן צו כינוס נכסים. שלושה חודשים לאחר מכן הורה בית המשפט על כינוס נכסיו של החייב ולשם כך מונה מנהל מיוחד בתור נאמן לנכסים. כעבור שלוש שנים הכריז בית המשפט על החייב כפושט רגל.
צו כינוס הנכסים אמור להביא לכינוס כל נכסיו של החייב וזאת על מנת להשתמש במימושם לשם פידיון חובותיו. עם זאת, זכויותיו של החייב בדירה המשותפת של גרושתו ושלו היו בשיעור של מחצית שווי הנכס בלבד. למעשה, האישה טענה כי היא אינה יכולה לרכוש את זכויותיו של בעלה לשעבר בדירה, ולא ניתן לפנותה בגין חובותיו.
האישה טענה כי מכוח הוראות חוק הגנת הדייר, קיימת לה זכות דיירות מוגנת בנכס. כומ כן, הגרושה הוסיפה כי עסקינן בהליכי פשיטת רגל אשר חלים עליהם הוראות חוק הגנת הדייר. בית המשפט דחה, כאמור, את התנגדותה של האישה, זאת תוך שהוא מחייב אותה גם בהוצאות משפט ושכ"ט הנאמן. השופטת קבעה כי במידה ויובטח לאישה ובנותיה דיור חלופי, לא יהיה מנוס מפירוק השיתוף בנכס על ידי מכירתו.