www.what2do.co.il

עבירת פשיטת רגל של אי ניהול פנקסי חשבון כנדרש, מה ההשלכות?

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

עבירת פשיטת רגל של אי ניהול פנקסי חשבון כנדרש, מה ההשלכות?

סעיף 221 לפקודת פשיטת הרגל עוסק בעבירה פלילית של אי ניהול פנקסי חשבון כיאות, לגבי פושט רגל שעוסק בעסק או במסחר, כשנתיים לפני שהוגשה בקשה פשיטת רגל, תוך כדי ההליך עצמו ואף לאחריו.

 

בגין עבירה של אי ניהול פנקסי חשבון כיאות, ניתן להעמיד את החייב לדין עוד לפני ההכרזה על פשיטת רגל. הגוף שיוזם את ההליכים נגד חייב הם בדרך כלל הנושים או הכונס הרשמי, וסמכות השיפוט בענייני עבירות פשיטת רגל נתונה לבית המשפט המחוזי.

 

חייב שלא ניהל פנקסי חשבון כיאות צפוי לסנקציה פלילית מכוח פקודת פשיטת הרגל, עד כדי הטלת עונשי מאסר לתקופות שונות, שיכול להגיע אף לארבע שנות מאסר, אם החייב ביצע את העבירה במזיד לאחר שהוכרז כפושט רגל או לאחר שניתן בעניינו צו כינוס נכסים.

 

עם זאת ההתיישנות על עבירה של אי ניהול פנקסי חשבון כיאות לפי פקודת פשיטת הרגל, עומדת על שלוש שנים, כך שאם לא נפתח הליך פלילי נגד החייב תוך שלוש שנים מיום שבוצעה העבירה, לא ניתן יהיה להאשים אותו מכוח הפקודה, אולם במקרה זה, בית המשפט רשאי לבטל את הכרזת פשיטת הרגל ולבטל את צו כינוס הנכסים בגין ניצול ההליך לרעה והתנהלות החייב בחוסר תום לב.

 

סעיף 221א קובע כי חייב שהוכרז כפושט רגל, או מי שניתן צו כינוס על נכסיו, שהיה עוסק בעסק או במסחר זמן כלשהו תוך השנתיים שבתכוף לפני שהוגשה נגדו בקשת פשיטת הרגל, ולא ניהל פנקסי חשבון כיאות בכל אותה תקופה, בין היום שבו הוגשה הבקשה ובין היום שבו ניתן צו הכינוס, או לא שמר את כל פנקסי החשבון שניהל כאמור, יאשם בעבירת פשיטת רגל.

 

החייב לא יורשע בעבירה במקרים הבאים:

 

אם חובותיו הבלתי מובטחים ביום שבו ניתן צו הכינוס לא עלו על 5,000 שקלים או על סכום אחר שנקבע בפקודה. אם מעולם לא הוכרז לפני כן כפושט רגל ולא הגיע לידי פשרה או הסדר עם הנושים, וחובותיו כאמור לא עלו על סכום שנקבע בפקודה, או אם החייב הוכיח כי בנסיבות עסקו או מסחרו היה המחדל בתום לב וניתן לנמק אותו באופן סביר.

 

סעיף 221(ד) קובע כי לעניין זה, חייב יחשב כמי שלא ניהל פנקסי חשבונות כנדרש, אם לא ניהל אותם ככל הנחוץ להראות או להסביר את העסקאות שביצע ואת מצבו הכספי בעסק שלו או במסחר, ובכלל זה פנקסים שיש בהם רישומים יום-יומיים בפירוט מספיק של כל המזומנים שהתקבלו והמזומנים ששולמו, ואם בעסק היו כרוכות עסקאות במיטלטלין, עליו להציג סיכומים של ספירות מצאי שנתיות, ובמיטלטלין שנמכרו שלא בקמעונות לצרכן, גם רישום כל המיטלטלין שנמכרו ושנקנו בפירוט מספיק של הקונים והמוכרים כדי זיהוי המיטלטלין, הקונים והמוכרים.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

הגשת דוחות תקופתיים במסגרת פשיטת רגל

חייב בפשיטת רגל נדרש למסור אחת לחודשיים דוח על מצבו הכלכלי. אי הגשת דוחות מלאים המפרטים את הכנסותיו והוצאותיו של החייב עלול לגרום לביטול הליך פשיטת הרגל.  

מנהל מיוחד בפשיטת רגל – מה תפקידו של המנהל המיוחד?

תפקידו של המנהל המיוחד הוא לסייע לכונס הרשמי במילוי מטלותיו על פי פקודת פשיטת הרגל. בין היתר הוא אחראי להגיש תכנית פירעון אשר צריכה להתוות את הדרך של החייב לסיום ההליך וקבלת הפטר.  

מהן ראיות בהליך פשיטת רגל?

הליך פשיטת הרגל דורש ראיות ועדויות כמו בכל הליך משפטי. פקודת פשיטת רגל קובעת הסדרים מסוימים לראיות ואת נפקותם הראייתית של המסמכים והעדויות.  

חוסר תום לב לאחר מתן צו כינוס

הסתרת מידע, מסירת פרטים שקריים ואי גילוי פרטים לכונס הנכסים הרשמי מהווים התנהגות חסרת תום לב מצד החייב, אשר עלולה לגרום לאי מתן הפטר ולהפסקת הליך פשיטת רגל.  

ביטול הליך פשיטת רגל עקב ניצול לרעה של חייב

בית המשפט רשאי לבטל את הכרזת פשיטת הרגל לחייב שניצל לרעה את הליך ופעל בחוסר תום לב, הן בעת צבירת החובות, והן עקב אי עמידה בהתחייבות במסגרת ההליך.  

פשיטת רגל בהליכי גירושין

איום בהליכי פשיטת רגל הוא אסטרטגיה מוכרת בהליכי גירושין, ופעמים קרובות ההליך מנוצל לצורך השלכה על חלוקת הרכוש בין הצדדים באמצעות הברחת נכסים וחיוב בתשלום מזונות. 

חקירת חייב בפשיטת רגל

לצורך הגשת חוות דעת על מצבו הכלכלי של החייב לאחר מתן צו כינוס נכסים, עורך המנהל המיוחד חקירה מקיפה בדבר ההוצאות וההכנסות של החייב, והנכסים שניתנים למימוש במסגרת הליך פשיטת רגל.  

כיצד נקבע צו תשלומים לחייב בפשיטת רגל?

צו תשלומים חודשי בפשיטת רגל מסדיר את החיוב החודשי שנדרש החייב לשלם לקופת הנושים לצורך פירעון חובותיו תוך בחינה והתחשבות במצבו הכלכלי. 

מעצר חייב בפשיטת רגל: באילו מקרים ניתן להוציא צו מאסר לחייב?

בית המשפט רשאי להורות למשטרה על מעצר החייב עקב העברה או הסתרה של נכסים, אי התייצבות לחקירה ללא נימוק סביר, או בשל חשש להימלטות כדי להשתמט מתשלום חובותיו. 

הפטר לאלתר בפשיטת רגל

הפטר לאלתר ניתן במקרים חריגים מיד לאחר ההכרזה על פשיטת רגל, כאשר לחייב אין כל נכסים למימוש חובותיו והוא נטול כושר השתכרות בהווה ובעתיד, בשל מצב בריאותי קשה או גיל מתקדם. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.