www.what2do.co.il

האם בית המשפט יתחשב בגילם המתקדם של החייבים למתן הפטר?

דרגו את המאמר

האם בית המשפט יתחשב בגילם המתקדם של החייבים למתן הפטר?

בני זוג הנמצאים בהליך פשיטת רגל מעל עשר שנים, פנו לבית המשפט המחוזי בירושלים, וטענו כי אין באפשרותם לעמוד בצו התשלומים, לכן ביקשו הפטר. מנגד טען המנהל המיוחד כי יש לדחות את הבקשה ואף להפסיק את ההליך בגין חוסר תום לב של החייבים.

 

בשנת 2013 הוכרזו החייבים כפושטי רגל. עם כניסתם להליך החייב הצהיר על חובות בסכום כולל של 3 מליון שקלים והחייבת הצהירה על חובות בסכום של 187,000 שקלים. מזה שנתיים החייבים אינם עומדים בצו התשלומים בסך 500 שקלים ולא משלמים לקופות הכינוס את התשלום החודשי. ולמרות שבקשתם להפחתת התשלום נדחתה, הם לא שילמו דבר.

 

המנהל חשד כי החייב מנהל את החברה הרשומה על שם נכדו

 

מדוח המנהל המיוחד עלה כי החייב חלוץ בתחום הדפוס בארץ. הוא הקים מספר בתי דפוס ומשנת 2000 החלה החברה שהיתה בבעלותו לצבור הפסדים והיא קרסה בעקבות בקשת פירוק בגין הצטברות חובות מס גבוהים.

 

המנהל טען כי החייבים הגישו דוחות חלקיים, לקוניים וזהים לקודמיהם, לכן נוצר אצלו הרושם כי הם אינם משקפים את המציאות ואף בחקירתם נתגלו סתירות ותמיהות רבות. בין היתר התעורר חשד שהחברה שהוקמה על ידי הנכד מנוהלת על ידי החייב ולא על ידי הנכד כפי שנטען.

 

הנאמן ערך ביקור בבית החייבים במטרה להתרשם מתנאי המגורים ולאמת את הממצאים שעלו מהחקירות. הנאמן התרשם כי החדר, אשר לפי טענת החייבים מתגורר בו הנכד משמש כמחסן שספק אם בכלל ישנים בו, והשתכנע כי אין ספק שהנכד לא מתגורר בדירה. בעקבות הביקור הנאמן המליץ להגדיל את צו התשלומים לסך של 2,500 שקלים לכל אחד מהחייבים.

 

מנגד טען החייב כי יצא לגמלאות בשנת 2003 ואינו עובד למעלה מעשר שנים. החייב הודה כי הנכד פתח את העסק והשתמש בשמו, אולם הדגיש כי הוא לא מנהל את עסקיו לא במישרין ולא בעקיפין, ולא נהנה מהכנסות חודשיות או הטבות כלשהן וכי העסק לא מכסה כיום את ההוצאות. החייב חזר על הטענה כי הוא ואשתו אינם יכולים לשאת עוד בתשלומים החודשיים ומבקשים לפטור אותם מהתשלום החודשי.

 

הנאמן סבר כי לאור התנהלות החייבים ומחדליהם לא ניתן לתת להם הפטר

 

לקראת הדיון בבקשה להפטר הנאמן המליץ על ביטול הליכי פשיטת רגל וביטול הדיון עד להסרת מחדליהם של החייבים. לטענתו החייב ממשיך לעבוד בדפוס ולשרת את לקוחותיו, והוא שוכר מבנה תחת החברה הרשומה על שם נכדו ונמצא בקשר יום יומי עם הלקוחות וספקי החברה.

 

כונס הנכסים טען כי החייבים לא משלמים את התשלומים החודשיים ולא מגישים דוחות, וציין כי בדרך כלל היה ממליץ על ביטול ההליך, אולם לאור גילם המתקדם של החייבים ולאור תביעות החוב שאינן גבוהות הסכים להשאיר אותם בהליך בתנאי שיסירו את המחדלים.

 

בית המשפט קבע כי אין מקום למתן הפטר ואף היה מקום להורות על ביטול ההליך, אך סבר כי לאור הזמן הרב שבו נמצאים החייבים בהליך ולאור גילם, ניתן לשקול מתן הפטר, זאת אם ישלימו את חוב הפיגורים שצברו.

 

פש"ר 33355-02-12 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

הגשת דוחות תקופתיים במסגרת פשיטת רגל

חייב בפשיטת רגל נדרש למסור אחת לחודשיים דוח על מצבו הכלכלי. אי הגשת דוחות מלאים המפרטים את הכנסותיו והוצאותיו של החייב עלול לגרום לביטול הליך פשיטת הרגל.  

מנהל מיוחד בפשיטת רגל – מה תפקידו של המנהל המיוחד?

תפקידו של המנהל המיוחד הוא לסייע לכונס הרשמי במילוי מטלותיו על פי פקודת פשיטת הרגל. בין היתר הוא אחראי להגיש תכנית פירעון אשר צריכה להתוות את הדרך של החייב לסיום ההליך וקבלת הפטר.  

מהן ראיות בהליך פשיטת רגל?

הליך פשיטת הרגל דורש ראיות ועדויות כמו בכל הליך משפטי. פקודת פשיטת רגל קובעת הסדרים מסוימים לראיות ואת נפקותם הראייתית של המסמכים והעדויות.  

חוסר תום לב לאחר מתן צו כינוס

הסתרת מידע, מסירת פרטים שקריים ואי גילוי פרטים לכונס הנכסים הרשמי מהווים התנהגות חסרת תום לב מצד החייב, אשר עלולה לגרום לאי מתן הפטר ולהפסקת הליך פשיטת רגל.  

ביטול הליך פשיטת רגל עקב ניצול לרעה של חייב

בית המשפט רשאי לבטל את הכרזת פשיטת הרגל לחייב שניצל לרעה את הליך ופעל בחוסר תום לב, הן בעת צבירת החובות, והן עקב אי עמידה בהתחייבות במסגרת ההליך.  

פשיטת רגל בהליכי גירושין

איום בהליכי פשיטת רגל הוא אסטרטגיה מוכרת בהליכי גירושין, ופעמים קרובות ההליך מנוצל לצורך השלכה על חלוקת הרכוש בין הצדדים באמצעות הברחת נכסים וחיוב בתשלום מזונות. 

חקירת חייב בפשיטת רגל

לצורך הגשת חוות דעת על מצבו הכלכלי של החייב לאחר מתן צו כינוס נכסים, עורך המנהל המיוחד חקירה מקיפה בדבר ההוצאות וההכנסות של החייב, והנכסים שניתנים למימוש במסגרת הליך פשיטת רגל.  

כיצד נקבע צו תשלומים לחייב בפשיטת רגל?

צו תשלומים חודשי בפשיטת רגל מסדיר את החיוב החודשי שנדרש החייב לשלם לקופת הנושים לצורך פירעון חובותיו תוך בחינה והתחשבות במצבו הכלכלי. 

מעצר חייב בפשיטת רגל: באילו מקרים ניתן להוציא צו מאסר לחייב?

בית המשפט רשאי להורות למשטרה על מעצר החייב עקב העברה או הסתרה של נכסים, אי התייצבות לחקירה ללא נימוק סביר, או בשל חשש להימלטות כדי להשתמט מתשלום חובותיו. 

הפטר לאלתר בפשיטת רגל

הפטר לאלתר ניתן במקרים חריגים מיד לאחר ההכרזה על פשיטת רגל, כאשר לחייב אין כל נכסים למימוש חובותיו והוא נטול כושר השתכרות בהווה ובעתיד, בשל מצב בריאותי קשה או גיל מתקדם. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.