www.what2do.co.il

ביטול הסכם לפעילות עסקית עקב שימוש לרעה בהליכי פשיטת הרגל

דרגו את המאמר

ביטול הסכם לפעילות עסקית עקב שימוש לרעה בהליכי פשיטת הרגל

אמן בתחום המוזיקה פנה אל בית משפט השלום בתל אביב - יפו והגיש תביעה נגד בעל חנות לכלי נגינה בטענה כי נפל קורבן לתרמית בכך שהתקשר עמו בהסכם לפעילות עסקית זמן קצר לפני שהגיש בקשה להכרזתו כפושט רגל והסתיר ממנו את העובדה שהוצא נגדו צו כינוס נכסים בטרם נטל ממנו כספים בסכומים גדולים.

 

בעל העסק לא יידע את התובע על צו כינוס נכסים שהוצא נגדו

 

על פי עובדות התביעה, הנתבע בעל עסק משפחתי בתחום המוזיקה ובעל ידע וניסיון בתחום כלי הנגינה והתופים. מטרת ההסכם בין הצדדים היתה מימון רכישת כלי נגינה מספקים שונים בחו"ל ומכירתם בחנות שהוא מפעיל בארץ. במסגרת ההתקשרות העביר התובע לנתבע כספים רבים לצורך רכישת כלי נגינה, כדי לחלק ביניהם את הרווחים ממכירתם. אולם התובע העביר לידי כספים לאחר שניתן נגד הנתבע צו לכינוס נכסים ומבלי שיידע אותו על כך.

 

בנוסף התובע טען כי הנתבע נמנע מלהעביר לו את מלוא הרווחים ממכירת הציוד שנרכש מכספו, ובעקבות פניות חוזרות בדרישה לתשלום החוב, הודה הנתבע בכתב בחוב לתובע בסך של 39,560 דולר, אך לא פרע אותו. בהמשך העביר בהעברה בנקאית סך של 21,000 שקלים, ועוד ששה שיקים על סך של 5,000 שקלים כל אחד, לצורך פירעון חלק מהחוב, אולם השיקים חוללו. על כן טען כי סכום החוב הכולל הוא בסך של 263,533 שקלים.

 

הנתבע טען כי הוא עובד שכיר ולא בעל מניות בחברה

 

מנגד טען הנתבע כי שימש כאיש קשר בלבד, והשימוש בכספים נעשה על ידי החברה שלא היה בה מעולם בעל מניות, אלא עשתה שימוש בידע שצבר ובמוניטין שלו כדי לעשות רווחים, וכספי התובע לא הועברו באופן ישיר לידיו.

 

עוד טען כי לא הונה את התובע ולא הסתיר ממנו דבר ולא עשה עושר על חשבונו, וכי אין כל קשר בין העסקה לבין הליכי פשיטת הרגל שבהם היה מצוי. בשלב מסוים נקלעה החברה לקשיים כלכליים והעסקה לא הניבה רווחים, אלא הפסדים, ופרט לשכר זעום הוא לא קיבל מאומה.

 

הנתבע עשה שימוש לרעה בהליכי פשיטת הרגל

 

לאחר שמיעת טענות הצדדים, סבר בית המשפט כי ההתקשרות נעשתה ישירות בין התובע לבין הנתבע באופן אישי, והעסקה בוצעה באמצעות החברה שנוהלה על ידי בני משפחתו של הנתבע, זאת בשל היותו מצוי בהליכי פשיטת רגל בתקופה הרלוונטית, כך שהוא לא יכול היה לייסד או לנהל חברה.

 

בית המשפט השתכנע כי הנתבע ניהל את עסקיו באמצעות בני משפחתו והיה הרוח החיה בחברה, כאשר העסקים התבססו על המוניטין והידע שלו. לפיכך קבע כי הוא עשה שימוש לרעה בהליכי פשיטת הרגל שלא בתום לב, על כן קיבל את התביעה וחייב את הנתבע לשלם לתובע סך של 140,000 שקלים בצירוף ריבית בסך 1.5% בצירוף הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך 20,000 שקלים.

 

ת"א 3939-04-11 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

הגשת דוחות תקופתיים במסגרת פשיטת רגל

חייב בפשיטת רגל נדרש למסור אחת לחודשיים דוח על מצבו הכלכלי. אי הגשת דוחות מלאים המפרטים את הכנסותיו והוצאותיו של החייב עלול לגרום לביטול הליך פשיטת הרגל.  

מנהל מיוחד בפשיטת רגל – מה תפקידו של המנהל המיוחד?

תפקידו של המנהל המיוחד הוא לסייע לכונס הרשמי במילוי מטלותיו על פי פקודת פשיטת הרגל. בין היתר הוא אחראי להגיש תכנית פירעון אשר צריכה להתוות את הדרך של החייב לסיום ההליך וקבלת הפטר.  

מהן ראיות בהליך פשיטת רגל?

הליך פשיטת הרגל דורש ראיות ועדויות כמו בכל הליך משפטי. פקודת פשיטת רגל קובעת הסדרים מסוימים לראיות ואת נפקותם הראייתית של המסמכים והעדויות.  

חוסר תום לב לאחר מתן צו כינוס

הסתרת מידע, מסירת פרטים שקריים ואי גילוי פרטים לכונס הנכסים הרשמי מהווים התנהגות חסרת תום לב מצד החייב, אשר עלולה לגרום לאי מתן הפטר ולהפסקת הליך פשיטת רגל.  

ביטול הליך פשיטת רגל עקב ניצול לרעה של חייב

בית המשפט רשאי לבטל את הכרזת פשיטת הרגל לחייב שניצל לרעה את הליך ופעל בחוסר תום לב, הן בעת צבירת החובות, והן עקב אי עמידה בהתחייבות במסגרת ההליך.  

פשיטת רגל בהליכי גירושין

איום בהליכי פשיטת רגל הוא אסטרטגיה מוכרת בהליכי גירושין, ופעמים קרובות ההליך מנוצל לצורך השלכה על חלוקת הרכוש בין הצדדים באמצעות הברחת נכסים וחיוב בתשלום מזונות. 

חקירת חייב בפשיטת רגל

לצורך הגשת חוות דעת על מצבו הכלכלי של החייב לאחר מתן צו כינוס נכסים, עורך המנהל המיוחד חקירה מקיפה בדבר ההוצאות וההכנסות של החייב, והנכסים שניתנים למימוש במסגרת הליך פשיטת רגל.  

כיצד נקבע צו תשלומים לחייב בפשיטת רגל?

צו תשלומים חודשי בפשיטת רגל מסדיר את החיוב החודשי שנדרש החייב לשלם לקופת הנושים לצורך פירעון חובותיו תוך בחינה והתחשבות במצבו הכלכלי. 

מעצר חייב בפשיטת רגל: באילו מקרים ניתן להוציא צו מאסר לחייב?

בית המשפט רשאי להורות למשטרה על מעצר החייב עקב העברה או הסתרה של נכסים, אי התייצבות לחקירה ללא נימוק סביר, או בשל חשש להימלטות כדי להשתמט מתשלום חובותיו. 

הפטר לאלתר בפשיטת רגל

הפטר לאלתר ניתן במקרים חריגים מיד לאחר ההכרזה על פשיטת רגל, כאשר לחייב אין כל נכסים למימוש חובותיו והוא נטול כושר השתכרות בהווה ובעתיד, בשל מצב בריאותי קשה או גיל מתקדם. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.