התנגדות נושה למתן הפטר בפשיטת רגל, מה ההשלכות?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
סעיף 61 לפקודת פשיטת רגל קובע כי חייב המצוי בהליכי פשיטת רגל רשאי בכל עת לבקש מבית המשפט צו הפטר, הפוטר אותו מכל חובותיו, פרט לחובות שההפטר אינו חל עליהם, כמו: חוב מזונות, קנסות, חובות שנוצרו במרמה וכדומה. בנוסף הצו משמש להגנת החייב נגד תביעות שיוגשו נגדו ביחס לחובות שנוצרו לפני פשיטת רגל.
לאחר הגשת בקשה להפטר על ידי החייב או הכונס הרשמי, יקבע בית המשפט מועד לדיון בבקשה, והודעה על כך תישלח, לפחות שבועיים מראש טרם המועד שנקבע, לכל מי שהגיש תביעת חוב או שצוין כנושה בדו"ח החייב על מצב עסקיו.
בית המשפט רשאי לתת צו הפטר אם הוא סבור כי אין בהמשך ניהול ההליך כדי להביא תועלת לנושים. אולם בטרם ההכרעה לגבי אישור או דחיית הבקשה, בוחן בית המשפט את הנסיבות שהובילו את החייב לבקשת הפטר והתנהלותו לאורך כל ההליך.
השיקולים העיקריים של בית המשפט במסגרת הדיון בבקשה הם: שיתוף פעולה מצד החייב עם הכונס הרשמי והנאמן, תום הלב של החייב לאורך כל הליך וסיוע במימוש הנכסים. בית המשפט בוחן את היקף החובות, גודל הדיבידנד ששולם לנושים והסיכוי הקיים לגבי שינוי בכושר הפירעון בעתיד, כך שככל ששולם סכום גבוה יותר מסך כלל חובות, הסיכוי לאישור הבקשה גבוה יותר.
בית המשפט עשוי להתחשב במצבו הבריאותי וגילו של החייב, כאשר מצב רפואי רעוע וגיל מבוגר מטים את הכף לטובת מתן הפטר, וכן משך הזמן בהליך פשיטת רגל, כך שככל שהחייב מצוי בהליך זמן רב יותר, כך ייטה בית המשפט לאשר את הבקשה.
מהם הסייגים למתן צו הפטר?
סעיף 46 לתקנות פשיטת הרגל, עוסק בהתנגדות נושה למתן הפטר, וקובע כי נושה המתנגד למתן צו הפטר עבור החייב, נדרש להגיש לבית המשפט התנגדות מנומקת בתוך שלושה ימים לפחות לפני היום שנקבע לבירור הבקשה ועליו לצרף העתקים מהבקשה לחייב ולכונס הרשמי.
סעיף 63 לפקודת פשיטת רגל עוסק בסייגים למתן הפטר, הכוללים התנהגות בלתי נאותה וחסרת תום לב של החייב במהלך פשיטת הרגל. הנסיבות שבגינן ניתן לסייג הפטר הן: ניצול לרעה של ההליך, הרשעה של החייב בעבירה לפי פקודת פשיטת הרגל, יצירת חובות חדשים או התחלה בעסקים חדשים לאחר שהחייב ידע שהוא חדל פירעון.
נושה המתנגד להפטר רשאי לטעון כי החייב גרם לו להוצאות מיותרות על ידי הגנה קנטרנית או מרגיזה בפני תובענה מוצדקת שהוגשה נגדו, וכן לטעון לגבי העדפה אסורה בשלושת החודשים שקדמו למתן צו הכינוס או הרשעה בעבירת מרמה או הפרת נאמנות במרמה.
העברת מרמה של נכסי החייב או התחייבות להעבירם בעקבות נישואין לאישה או לילדים, יכולה להשפיע על מתן צו הפטר, אם החייב העביר את נכסיו במרמה טרם נפתח נגדו הליך פשיטת רגל, מתוך כוונה להתחמק מנושים או ללא הצדקה נוכח מצב עסקיו של החייב.