האם מתן הפטר יחול גם על חוב מזונות למוסד לביטוח לאומי?
דרגו את המאמר |
|
חייב בשנות השישים לחייו, קיבל הפטר על חובותיו במסגרת הליך פשיטת רגל, וביקש להחיל את ההפטר גם על חובו למוסד לביטוח לאומי שעומד על סך 306,588 שקלים, ומקורו בתשלום חוב מזונות ישן. בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו נדרש להכריע האם יש לקבל את הבקשה.
במהלך שנות התשעים, שולמו לגרושתו של החייב על ידי המוסד לביטוח לאומי, דמי מזונות במשך תקופה קצרה, מאחר והחייב לא עמד בתשלומים. בגין חוב המזונות, ננקטו נגד החייב הליכי גביה בתיק הוצאה לפועל.
החייב ביקש להתחשב במצב הבריאותי הקשה ובגילו המבוגר
לטענת החייב, לאור גילו המבוגר ובריאותו הלקויה, ואף בשל העובדה כי כיום ילדיו בגירים, ומצויים בשנות השלושים לחייהם, יש לתת מתן הפטר גם על חוב המזונות הישן. עוד הוסיף כי המוסד לביטוח לאומי, לא טרח להגיש תביעת חוב במסגרת הליך פשיטת הרגל, על אף שצו הכינוס הומצא לידיו, ורק לאחר מתן ההפטר, הוא החל לנקוט נגדו בהליכים שונים במסגרת הוצאה לפועל.
כמו כן, במהלך השנים סכום החוב הלך וטפח, והוא מרוכב ברובו מתוספת של הפרשי ריבית והצמדה. על כן ביקש החייב להתחשב במצבו, ובנסיבותיו האישיות, ולפטור אותו מחוב זה.
הנאמן טען כי החייב מסוגל לפרוע את החוב
הנאמן התנגד לבקשה, בטענה כי החייב קיבל לאחרונה הפטר מכל חובותיו בסך מיליוני שקלים, ומאחר והוא אינו אדם חולני והכנסתו החודשית מגיעה לסך של 6,000 שקלים בחודש, הוא מסוגל להתמודד עם חוב המזונות, או להגיע להסדר ראוי.
המוסד לביטוח לאומי ציין כי חוב המזונות אינו נכלל בהפטר, מכיוון שהוא עלול לפגוע בהבטחת הקיום לזכאים במזונות, ואף עלול לעודד התחמקות מתשלום חוב מזונות, מתוך הנחה כי החוב ישולם לנושה על ידי הביטוח הלאומי, ובהמשך יתקבל הפטר. עוד ציין כי קבלת הבקשה תפגע בקופת המדינה, על כן הוא מחויב לגבות כספי ציבור אלה.
לאחר שמיעת טענות הצדדים, הגיע בית המשפט למסקנה, כי יש לדחות את הבקשה, מכיוון שהשתכנע כי במקרה זה לא מתקיימות נסיבות המצדיקות סטייה מן הכלל, המאפשרות מתן הפטר לחייב מתשלום חוב המזונות.
גביית החוב למוסד לביטוח לאומי לא תפגע בחייב
השופט השתכנע כי למרות גילו המבוגר של החייב, ומצבו הבריאותי, הוא מוכר כבעל נכות של 28% בלבד, והוא בעל כושר השתכרות, ומרוויח סך של 6,000 שקלים בחודש, כולל קצבת זקנה. על כן קבע כי גביית החוב לא תפגע באופן מהותי בחייב, ולא תותיר אותו מתחת לקו העוני
בסופו של דבר קבע בית המשפט כי צו ההפטר לא יחול על החוב במזונות, עוד קבע כי החייב רשאי לפנות לרשם הוצאה לפועל, על מנת לנסות ולהפחית את גובה הסכום, או להגיע להסדר עם המוסד לביטוח לאומי.
פש"ר 33036-05-11