האם חייב שוויתר על כספי הפנסיה זכאי להפטר מחובו בגין אי תשלום מזונות?
דרגו את המאמר |
|
בחודש מרץ 2013, קיבל החייב הפטר חלוט מחובותיו, לאחרונה הוא פנה אל בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו בבקשה כי ההפטר יכלול גם הפטר מחובו בגין אי תשלום מזונות, אותו הוא חב כלפי המוסד לביטוח לאומי בסך של 119,000 שקלים.
החייב, כבן 62, המשתכר כיום בשכר של מאבטח בסך של 4,000 שקלים בחודש, שהה כשמונה שנים בהליך פשיטת רגל, ובתום ההליך קיבל את צו הפטר כנגד פדיון כספים שצבר בקרן מבטחים וויתור על זכויותיו בנכס מקרקעין שירש מאמו.
החייב הסכים לוותר על כספי הפנסיה למען הנושים
החייב ביקש להפטירו גם מחוב המזונות, בטענה כי לא ידע שהחוב יוחרג במסגרת מתן ההפטר, לפיכך הסכים לפדות את כספי הפנסיה לטובת קופת פשיטת הרגל, למרות שהכספים אינם מוקנים לנאמן בהתאם להוראות הפקודה.
בנוסף ביקש להתחשב במצבו הכלכלי והבריאותי, מאחר שהוא סובל מדלקת פרקים כרונית ומדלקת קרום הלב, וגם בעובדה כי הוא חי עם בת זוגו אשר אף היא היתה מצויה בהליכי פשיטת רגל. עוד ציין כי התיק בלשכת הוצאה לפועל נפתח לפני 26 שנים, עם הולדת בנו, אשר כיום בן 26.
הנאמן תמך בבקשה וטען כי החייב זכאי נוכח נסיבותיו האישיות לקבל הפטר מחוב המזונות. הנאמן ציין כי תנאי ההפטר כללו בין היתר ויתור של החייב על כספי הפנסיה שלו, וכן הקניית זכותו בנכס אשר קיבל בירושה, ואף הוסיף כי תביעת החוב שהגיש המוסד לביטוח לאומי נדחתה מפאת איחור בהגשתה, ואי לכך המוסד אינו זכאי לקבלת דיבידנד בגין חוב זה.
כונס הנכסים ציין כי הכנסות משפחתו של החייב עומדות כיום על הסך של 9,000 שקלים, כאשר סכום זה אמור להספיק למחיית שני אנשים החיים יחד, והוסיף כי החייב לא מוכר כנכה ואף לא נקצבו לו אחוזי נכות כלשהם, על כן סבר כי אין הצדקה למתן הפטר מוחלט מחוב המזונות.
חובם של חייבים לביטוח לאומי בגין מזונות עומד על סך של 4.8 מיליארד
מנגד התנגד המוסד לביטוח לאומי לבקשה, בטענה כי מתן הפטר מחוב מזונות פוגע הן באינטרס הזכאים למזונות והן בתכלית הסוציאלית של חוק הבטחת תשלום. ואף ציין כי מתן הפטר יעודד חייבים נוספים להתחמק מתשלום המזונות, ובכך תיפגע בעקיפין קופת המדינה ותהפוך היא לממן קבוע של החייבים. ואף ציין כי כיום החוב למוסד בגין תשלום מזונות של חייבים עומד על סך של 4.8 מיליארד שקלים.
לאחר שמיעת טענות הצדדים, השתכנע בית המשפט כי החייב מרוויח כ-4,000 שקלים בחודש, והכנסתו אינה צפויה להשתנות ואף איננה מובטחת עד לגיל הפרישה, נוכח גילו ומצבו הבריאותי הרעוע של החייב, והעובדה כי אין לו עוד נכסים למימוש והוא ויתר על כספי הפנסיה שצבר בעבר, ולנוכח המסקנה כי הנושים גבו כבר בעבר סכומים ניכרים ממנו, קבע כי יש לתת הפטר גם מחוב המזונות.
פש"ר 2348-07