מהו הפטר מותנה בפשיטת רגל?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 8 דירוגים בציון ממוצע: 4.7 מתוך 5 |
צו הפטר פוטר את החייב בפשיטת רגל מכל החובות שצבר, פרט לחובות שאינם ברי הפטר בשל קנסות, חובות שנוצרו במרמה וחוב מזונות. סוג ההפטר נקבע על ידי בית המשפט, בהתאם לנסיבות המקרה, תוך התחשבות בגילו ובמצבו הבריאותי של החייב, תום הלב ומידת שיתוף הפעולה בהליך פשיטת רגל. בית המשפט רשאי לתת הפטר חלוט, הפטר מותנה, הפטר לאלתר והפטר חלקי, או לדחות את הבקשה.
חייב בפשיטת רגל רשאי להגיש בכל עת בקשה לקבלת צו הפטר. במקרים מסוימים בית המשפט עשוי לקבוע תנאים שצריכים להתקיים לצורך קבלת הפטר לסיום הליכי פשיטת רגל ויציאה לדרך כלכלית חדשה, כולל הסרת המגבלות שהוטלו על החייב במסגרת הליכי פשיטת רגל כגון: צו עיכוב יציאה מהארץ, שימוש בכרטיסי אשראי וכדומה.
התניית צו הפטר בתשלום כלל החוב
כאשר חייב מגיש בקשה לבית המשפט למתן צו הפטר, עשוי בית המשפט עשוי להתנות את מתן הצו בפעולות שונות שעל החייב לבצע. הפטר מותנה נחשב למצב ביניים, שבו מתנה בית המשפט קבלת הפטר חלוט עד לאחר שיתקיים תהליך אחר, כמו סיום תשלום כלל החובות. במקרה זה לא ניתן פטור גורף מהחובות, אלא נקבע לחייב הסדר פריסת תשלומים על פי מידת המסוגלות הפיננסית שלו.
התנאי הנפוץ ביותר למתן הפטר מותנה הוא עמידה בצו תשלומים שהחייב נדרש לשלם לנושיו. תשלומי החובות לנושים בדרך כלל מתפרסים על פני ארבע שנים מיום מתן צו ההפטר. עם זאת בהתקיים שיקולים מיוחדים רשאי בית המשפט לקבוע תקופה ארוכה יותר.
כל ההגבלות חלות על החייב בהפטר מותנה
ההפטר המותנה לא משנה את הסטטוס של החייב כפושט רגל שלא כמו הפטר חלוט. לפיכך כל עוד לא התקיימו התנאים שבהפטר מותנה, החייב עדיין נחשב כמי שמצוי בהליך פשיטת הרגל וכל ההגבלות חלות עליו. הפטר מותנה תלוי בעמידת החייב בתשלומים תקופתיים לנושים, בהתאם להסכם שנחתם באסיפת הנושים. בסיום העמידה בנטל התשלומים החייב יהיה זכאי לקבלת הפטר חלוט, ולפתוח דף כלכלי חדש בחייו.
מהו הפטר חלקי ומתי הוא ניתן?
הפטר מותנה תקף לגבי סך חובותיו של פושט הרגל, להבדיל מהפטר חלקי אשר מתייחס לחלק מחובותיו. הפטר חלקי שנחשב לפחות שכיח, והוא ניתן בנסיבות שמהן עולה, כי החייב פעל בתום לב רק עבור חלק מחובותיו וכלפי נושים מסוימים, בזמן שלגבי יתרת החובות לנושים האחרים התאפיינה התנהגותו בחוסר תום לב.
במקרה זה רשאי בית המשפט לתת הפטר לגבי חלק מהחובות, שלגביהם הוכח, כי החייב פעל בתום לב, והוא יכול להמשיך בהליכי פשיטת רגל לגבי שאר החובות, שטרם הסדירם. במצב שבו החייב לא ממלא אחר התנאים שנקבעו למתן הפטר, רשאי בית המשפט לבטל את הצו הפטר מותנה ואף לבטל את הליכי פשיטת רגל, זאת לפי בקשה מטעם הכונס הרשמי, הנאמן או נושה.