מעצר חייב בפשיטת רגל: באילו מקרים ניתן להוציא צו מאסר לחייב?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 4 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
פשיטת רגל היא הליך משפטי שנועד לסייע לחייב להתמודד עם החובות שנצברו על ידו. לאחר שהוגשה בקשה לפשיטת רגל, מוציא בית המשפט במסגרת ההליך צו כינוס לנכסים שברשותו, והנכסים מחולקים לנושים על ידי הנאמן בהתאם לסדר הנשייה.
לעתים חייבים שנקלעו למצב כלכלי קשה, מנסים בדרכים עקלקלות להבריח רכוש ונכסים שברשותם כדי שלא יהיה ניתן לחלק אותם לנושים, ומנסים להעביר זכויות הרשומות בקרקעות, דירות או רכבים לבעלותם של קרובים או בני משפחה.
סעיף 96 לפקודת פשיטת הרגל עוסק בעניין הענקות נכסים טרם הליך. לפי סעיף זה ניתן לבטל הענקת נכסים אשר החייב ביצע ללא קבלת תמורה או בתמורה מופחתת, לקרוביו או לאנשים אחרים, טרם החל הליך פשיטת הרגל, זאת ללא צורך להוכיח ניסיון להברחת נכסים מפני הנושים.
צו מאסר בגין הברחת נכסים
חייב המצוי בהליכי פשיטת רגל, נדרש להתנהל בתום לב, תוך שיתוף פעולה מלא עם הכונס הראשי והנאמן, ונדרש לגלות כל מידע על רכושו ונכסיו. חייב שמתחמק מחובותיו על ידי הימלטות, הסתרת נכסים או העברת נכסים, מבצע עבירה פלילית, והוא צפוי לביטול הליך פשיטת הרגל ואף לעונש מאסר.
סעיף 57 לפקודת פשיטת הרגל מקנה לבית המשפט סמכות לאסור חייב אם ישנו יסוד סביר לכך שהוא נמלט או עומד להימלט כדי להשתמט מחובותיו. בית המשפט יכול להוציא צו למעצר לחייב, עקב העברה או הסתרה של נכסים, אי התייצבות לחקירה או חשש להימלטות. כמו כן, בית המשפט מוסמך להוציא צו לתפיסת ניירות, פנקסים, נכסים וכסף של החייב.
אי התייצבות לחקירה
שיתוף הפעולה של החייב עם הליך פשיטת הרגל הוא חלק מחובת תום הלב המוטלת עליו. במקרה שבו החייב לא התייצב לחקירה בהוראת בית המשפט ולא נתן נימוק סביר לאי התייצבותו לחקירה, הוא מפר את חובת תום הלב, והדבר יכול להוביל למעצרו.
התנהלות החייב נבחנת על ידי בית המשפט לאורך כל ההליך. החייב נדרש לעמוד בצו תשלומים חודשיים, להגיש דוחות תקופתיים, עליו להתפרנס כמיטב יכולתו ובהתאם לכישוריו כדי להגדיל את הכנסותיו, להתייצב לחקירה, למסור מידע ולסייע לניהול מהיר של ההליך ומימוש הנכסים.
השתמטות מתשלום חובות
התנהלות החייב בתום לב תקדם את מתן ההפטר, אולם אי קיום החובות עלול להביא לביטול הליך פשיטת הרגל, ומעבר לכך בית המשפט רשאי לתת צו המורה למשטרה לעצור את החייב, לתפוס פנקסים, ניירות, כסף ונכסים שברשות החייב, ולהחזיק אותו ואת רכושו התפוס עד למתן הוראה אחרת של בית המשפט.
בית המשפט רשאי להורות על מעצר החייב, אם הוא נמלט מהארץ, או קיים חשש שהוא עומד להימלט, כדי להשתמט מתשלום החובות, או כדי להכביד על הליך פשיטת הרגל. ניתן להורות על צו מעצר גם אם החייב לא התייצב לחקירה בבית משפט ללא נימוק סביר, או אם קיים ספק שהחייב העביר, הסתיר, או עומד להשמיד נכסים או מסמכים שעשויים להועיל לנושים במהלך פשיטת הרגל.