ביטול הליך פשיטת רגל עקב ניצול לרעה של חייב
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 5 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
הכרזה על חייב כפושט רגל נעשית בדרך כלל כדי לאפשר לחייב לרכז את חובותיו שצבר מול הנושים ולהגיע להסדר מול כל אחד מהם במטרה לפרוע את מלוא חובותיו, כדי שיוכל לפתוח דף כלכלי חדש בחייו. חייב המתנהל בחוסר תום לב ואינו עומד בהתחייבויותיו, עלול לגרום לכך שהליכי פשיטת רגל יבוטלו, והוא ייוותר עם חובותיו לנושים, טרם פתח בהליכים. במצבים שונים רשאי בית המשפט רשאי לבטל ההליך, הן בעקבות פירעון החובות או הגעה להסדר עם הנושים, והן בעקבות ניצול לרעה וחוסר תום לב של החייב בהליך פשיטת רגל.
ניצול לרעה כדי להימנע מתשלום חובות
סעיף 55 לפקודת פשיטת רגל מפרט את המקרים והעילות שבעקבות התרחשותם ניתן לבטל את הליך פשיטת הרגל. סיבה אחת היא שהחייב קיבל צו הפטר, כאשר הפטר אינו גורם לביטול ההליך, אלא מהווה את סיומו. סיבה שנייה היא כאשר חייב הצליח לגבש הסדר מוסכם עם נושים לפירעון החובות וההסדר אושר על ידי בית המשפט, וסיבה שלישית היא ביטול עקב ניצול לרעה של ההליך כדי להימנע מתשלום החובות.
על פי סעיף זה, רשאי בית המשפט לבטל את ההכרזה ולסרב לבקשה לפתיחת תיק פשיטת רגל במקרה שמצא כי החייב אינו באמת זקוק לאישור הבקשה, וכל מטרתו היא לנצל לרעה את ההליך שנועד כדי לשרת את האינטרסים הכלכליים שלו. בית המשפט מוסמך לבטל את ההכרזה אם נודע לו כי החובות נוצרו שלא בתום לב, או הבקשה הוגשה רק כדי לדחות הליכי הגבייה של הוצאה לפועל, או שהחייב לא עמד בהתחייבותו.
חייב המצוי בהליכי פשיטת רגל נתון תחת פיקוח של כונס הנכסים הרשמי או המנהל המיוחד, ומחויב לשלוש התחייבויות מרכזיות: הגשת דוחות תקופתיים, עמידה בביצוע תשלום חודשי בהתאם לצו התשלומים, ושיתוף פעולה מלא עם הכונס הרשמי והמנהל המיוחד.
אי הגשת דוחות תקופתיים
חייב המצוי בהליכי פשיטת רגל מחויב לדווח אודות מצבו הכלכלי ופרטיו האישיים באמצעות דוח מיוחד שהוא מחויב להגיש מידי חודש או חודשיים על פי החלטת בית המשפט. את הדוחות התקופתיים עליו להגיש לכונס הרשמי או למנהל המיוחד, ולפרט את הוצאותיו והכנסותיו ולהוכיח אותן באמצעות מסמכים וקבלות רלוונטיות.
דיווח בלתי סדיר מצד החייב או הימנעות מדיווח עלולים להוביל לביטול הליכי פשיטת הרגל ביוזמת בית המשפט, הכונס הרשמי או המנהל המיוחד. עקב כך יאלץ החייב להתמודד שוב עם חובותיו בהוצאה לפועל או עם כל נושה בנפרד. בית המשפט רשאי לחזור ולעיין בכל צו שהוציא, לבטל את הצו או לשנותו.
אי עמידה בתשלומים חודשיים
לאחר מתן צו הכינוס בית המשפט נותן צו תשלומים הקובע תשלום חודשי, שאותו נדרש החייב לשלם לנושים לטובת פירעון החובות. אי עמידה בצו התשלומים החודשיים, או פיגור בביצוע התשלומים עלולים להוביל לביטול הליך פשיטת הרגל.
אי שיתוף פעולה מצד החייב
במסגרת ההליך החייב נדרש לאפשר לכונס הרשמי ולמנהל מיוחד לחקור אותו על אופן הסתבכותו בחובות ומצבו הכלכלי הנוכחי. במקרה שבקשת פשיטת הרגל הוגשה על ידי החייב והוא לא משתף פעולה עם בעלי התפקידים, הם רשאים להגיש בקשה לבית המשפט, אשר רשאי לדחות את בקשת פשיטת הרגל ולבטל את צו כינוס הנכסים ואת ההליך כולו.