www.what2do.co.il

חייב מגיש בקשה לפשיטת רגל למרות יצירת חובות תוך כדי פתיחת עסקים

דרגו את המאמר

חייב מגיש בקשה לפשיטת רגל למרות יצירת חובות תוך כדי פתיחת עסקים

פתיחת עסקים תוך יצירת חובות – האם התנהלות בהעדר תום לב?

 

סעיף 18(ה) לפקודת פשיטת הרגל קובע כי בית המשפט רשאי להכריז על חייב כפושט רגל וזאת בהתאם להוכחה שחובותיו של האחרון נצברו בתום לב. מטרתם של הליכי פשיטת הרגל הינה לאפשר לחייב לשקם את מצבו הכלכלי והנפשי, ולאפשר לנושים לזכות בחלקם היחסי בחוב, כנגזרת מנכסיו של החייב. עם זאת, חייב אשר צבר חובותיו בחוסר תום לב ובאדישות למצבם של הנושים, עלול להיתפס ככזה המנסה לנצל לרעה את הליכי פשיטת הרגל.
 

במאי 2008 ניתן צו לכינוס נכסי החייב וזאת על פי בקשתו בגין חובות מוצהרים של למעלה מ-10.5 מיליון שקלים. על החייב הושת תשלום חודשי בסך 500 שקלים החל מחודש לאחר מכן. עד למועד עריכת חוות דעתו של כונס הנכסים הרשמי, הוגשו נגד החייב 9 תביעות חוב בסך כולל של כ-9.4 מיליון שקלים.

 

      קראו עוד בתחום:


החייב טען כי הסתבכותו הכלכלית ארעה בתום לב, וזאת בשל חתימה על ערבויות לבני משפחה בשל היותו בצבע קבע בעל משכורת חודשית מכובדת וגבוהה. החייב הוסיף כי היה הוא בעליה והערב היחידי של חברה אשר נפתחה כנגדה צו הוצאה לפועל. כמו כן, החייב טען כי היה הוא ערב באופן אישי לשתי חברות שהיו בבעלות בנו וגרושתו.


ב"כ הכנ"ר טענה כי יש לדחות את טענותיו של החייב ובמסגרתן את בקשתו להכריז עליו פוטש רגל. לטענתה, החייב לא הרים את הנטל להוכיח שמדובר בחובות שנוצרו בתום לב. ב"כ כונס הנכסים הרשמי ציינה כי החייב נהג לפתוח חברה אחר חברה באותו תחום עיסוק, זאת תוך שהוא מגדיל את חובותיו ומוסיף נושים לאלו הקיימים.


האם העדר תום לב?


כונס הנכסים הרשמי טען כי החייב פתח חברה אחר חברה, וזאת על מנת להתמחק מנושיו ותוך שהוא צובר חובות חדשים ונושים חדשים. האם פתיחת עסקים מעידה על העדר תום לב? השופט עיילבוני התייחס לכך בהסתייגות משהו בפסיקתו.

 

"יש מקרים שבהם חייב אשר יוזם עסק במסגרתו צובר חובות, עליו להתעשת ולחשוב על הדרך שבה הוא יסלק את חובותיו ויפרע את הכספים שהוא חייב לנושיו", כתב השופט עיילובני, "עם זאת, בין הדרכים הפתוחות לפני חייב כזה לא ניתן לפסול באופן אוטומטי את האופציה של פתיחת עסק עצמאי חדש. זאת כל אימת שכוונתו של החייב היא להרוויח ולחסוך מאותו עסק חדש על מנת לסלק את חובותיו ועל מנת להתחיל בדרך חדשה, טובה וורודה יותר".


בית המשפט בוחן במקרים אלו את נסיבות המקרה הספציפי ועומדים מאחורי החלטתו שיקולים כגון "מהו סכום החובות אשר נצברו בעסק הראשון?", "האם מדובר בסכום עתק שלא ניתן להחזירו על ידי פתיחת עסק נוסף?" ועוד.
 

      קראו עוד בתחום:

 

לא חל איסור אוטומטי על כל אדם שעסקו קורס עליו לנסות את מזלו, ולפתוח עסק חדש בצורה מחושבת וסבירה. פעולה של פתיחת עסק חדש עלולה לעלות כדי העדר תום לב בהתאם לחוות דעת מטעמו של המנהל המיוחד, וזאת לאחר בדיקה ובחינה של מניעיו של החייב בפתיחת העסק (גיל, מצבת הנשייה, סוג החוב, סכום החוב, מטרתו של העסק וכדומה).
 

במקרה דנן, בית המשפט קבע כי הוכח שבמהלך פעילותו של העסק השני, החייב עבד במרץ על מנת להחזרי חובותיו. לדוגמא, החייב העביר לבנק מחצית ממשכורתו החודשית. בנסיבות אלו, נקבע כי הקמת החברה השנייה אפשרה למעשה את פירעונו של חלק מהחוב.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 


מאמרים נוספים בתחום

הגשת דוחות תקופתיים במסגרת פשיטת רגל

חייב בפשיטת רגל נדרש למסור אחת לחודשיים דוח על מצבו הכלכלי. אי הגשת דוחות מלאים המפרטים את הכנסותיו והוצאותיו של החייב עלול לגרום לביטול הליך פשיטת הרגל.  

מנהל מיוחד בפשיטת רגל – מה תפקידו של המנהל המיוחד?

תפקידו של המנהל המיוחד הוא לסייע לכונס הרשמי במילוי מטלותיו על פי פקודת פשיטת הרגל. בין היתר הוא אחראי להגיש תכנית פירעון אשר צריכה להתוות את הדרך של החייב לסיום ההליך וקבלת הפטר.  

מהן ראיות בהליך פשיטת רגל?

הליך פשיטת הרגל דורש ראיות ועדויות כמו בכל הליך משפטי. פקודת פשיטת רגל קובעת הסדרים מסוימים לראיות ואת נפקותם הראייתית של המסמכים והעדויות.  

חוסר תום לב לאחר מתן צו כינוס

הסתרת מידע, מסירת פרטים שקריים ואי גילוי פרטים לכונס הנכסים הרשמי מהווים התנהגות חסרת תום לב מצד החייב, אשר עלולה לגרום לאי מתן הפטר ולהפסקת הליך פשיטת רגל.  

ביטול הליך פשיטת רגל עקב ניצול לרעה של חייב

בית המשפט רשאי לבטל את הכרזת פשיטת הרגל לחייב שניצל לרעה את הליך ופעל בחוסר תום לב, הן בעת צבירת החובות, והן עקב אי עמידה בהתחייבות במסגרת ההליך.  

פשיטת רגל בהליכי גירושין

איום בהליכי פשיטת רגל הוא אסטרטגיה מוכרת בהליכי גירושין, ופעמים קרובות ההליך מנוצל לצורך השלכה על חלוקת הרכוש בין הצדדים באמצעות הברחת נכסים וחיוב בתשלום מזונות. 

חקירת חייב בפשיטת רגל

לצורך הגשת חוות דעת על מצבו הכלכלי של החייב לאחר מתן צו כינוס נכסים, עורך המנהל המיוחד חקירה מקיפה בדבר ההוצאות וההכנסות של החייב, והנכסים שניתנים למימוש במסגרת הליך פשיטת רגל.  

כיצד נקבע צו תשלומים לחייב בפשיטת רגל?

צו תשלומים חודשי בפשיטת רגל מסדיר את החיוב החודשי שנדרש החייב לשלם לקופת הנושים לצורך פירעון חובותיו תוך בחינה והתחשבות במצבו הכלכלי. 

מעצר חייב בפשיטת רגל: באילו מקרים ניתן להוציא צו מאסר לחייב?

בית המשפט רשאי להורות למשטרה על מעצר החייב עקב העברה או הסתרה של נכסים, אי התייצבות לחקירה ללא נימוק סביר, או בשל חשש להימלטות כדי להשתמט מתשלום חובותיו. 

הפטר לאלתר בפשיטת רגל

הפטר לאלתר ניתן במקרים חריגים מיד לאחר ההכרזה על פשיטת רגל, כאשר לחייב אין כל נכסים למימוש חובותיו והוא נטול כושר השתכרות בהווה ובעתיד, בשל מצב בריאותי קשה או גיל מתקדם. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.