העברת נכס ללא תמורה בהסכם גירושין - חייב בפשיטת רגל
דרגו את המאמר |
|

העברת נכס במסגרת הסכם גירושין לפני פשיטת רגל, האמנם?
אנשים רבים בישראל נאלצים להתמודד עם חובות כבדים לרשויות המס. במקרים בהם החובות הינם גדולים עד כדי כך שהחייב איננו מסוגל לעמוד בהם, יכול האחרון לפנות להליכי פשיטת רגל. רבים מכירים את השיר הידוע של הזמר איל גולן האומר - אם אין לחם אין אהבה. לדאבונם של חייבים רבים, לא אחת מלווים חובות כספיים בהליכי גירושין. מהו דינם של הנכסים המשותפים כאשר הליכי הגירושין מקבילים להליכי פשיטת רגל?
חוקי המס קובעים הוראות מפורשות אשר מאפשרות לרשויות המס לרדוף אחר נכסים של חייבים אשר הוברחו בטרם הליכי פשיטת רגל. ישנם מספר תנאים מצטברים אשר מאפשרים התחקות אחר נכסים על ידי רשויות המס:
- החוב הכספי הינו חוב מוגדר וקבוע שלא ניתן לערער עליו.
- החייב איננו בעל נכסים נוספים אשר יכולים לסייע לסילוק החוב.
- הנכסים הועברו לקרוב משפחה על ידי החייב, ללא תמורה או בתמורה פחותה.
- בין המועד בו נוצר החוב, או בין מועד העברת הנכסים, לא עברו שלוש שנים.
בית המשפט נדרש לסוגיה זו במסגרת דיון בעניינו של חייב הנמצא בהליכי גירושין. מדובר באדם אשר נכנס לחובות של כ-1.8 מיליון שקלים למס הכנסה. במקביל ליצירת החוב, ניהל החייב הליכי גירושין מול אשתו אשר כללו גם תביעות רכוש וחתימה על הסכם גירושין.
קראו גם בתחום:
- האם שימוש בפנקס שיקים על ידי קרוב משפחה הוא יצירת חובות בהעדר תום לב?
-
דמי הודעה מוקדמת בתור חוב בדין קדימה ולא הוצאות הקפאה
במסגרת הליכים אלו, העביר החייב את מלוא זכויותיו בדירת המגורים המשותפת לאשתו. כמו כן, הסכם הגירושין הובא לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה וקיבל תוקף של פסק דין.
בית המשפט קיבל את טענותיה של רשות המס וקבע כי ניתן לרדוף אחר זכויות הגבר בנכס לשם פירעון חובו. זאת חרף העובדה שהנכס הועבר לרעייתו של החייב בטרם הפך חובו של החייב לסופו ומוחלט. בית המשפט קבע כי כניסתה של ההוראה אשר מאפשרת גביית חוב מס מנכסים הינה בהתאם להתחלת הליכי השומה (והזמנה של נישום לדיון במס).
לאמור, מרגע בו הנישום יודע כי נפתחו כנגדו הליכים, אין הוא רשאי להעביר ללא תמורה נכסים. עם זאת, יש להגן על פעולה אשר בוצעה לפני התחלת הדיונים מפעולות גבייה. במקרים בהם הנכס מועבר בעבור תמורה מלאה, לא ניתן לפעול כנגד מקבל הנכס.
יודגש, לא כל העברה במהלך הליך גירושין מהווה העברה ללא תמורה. נסיבות המקרה נבחנות באופן אמביוולנטי ובהתאם למקרה הספציפי. הסכמי גירושין ידועים בתור הסכמים המהווים תן וקח מבחינת הצדדים. בתי המשפט במקרים אלו נדרשים לבחון האם אכן בהעברה כשרה עסקינן, או שמא מדובר בהברחת נכסים.