חוב מזונות לא מעיד בהכרח על העדר תום לב - בית המשפט נותן צו כינוס לנכסי חייב
דרגו את המאמר |
|

האם צבירת חוב מזונות בדין קדימה מעידה על חוסר תום לב?
בית המשפט העליון קבע בפסק דינו כי לא תמיד יהיה בצבירת חוב מזונות כדי להעיד על העדר תום לב מצידו של חייב המבקש להוציא צו כינוס לנכסיו. על פי הפסיקה, אין ספק שחיסכון במזונות מאישה או ילדים עלול להשפיע על בחינת תום ליבו של חייב בהליכי פשיטת רגל. קל וחומר כאשר בית המשפט בודק את נסיבות מניעת המזונות וקובע כי לא הייתה מניעה אמיתית שלא לעמוד בתשלום זה.
עם זאת, לא ניתן לשלול באופן אוטומטי את האפשרות לראות בחייב כפושט רגל בגין כך. במקרה דנן, החייב הציג תמונה קשה לגבי מצבו הבריאותי והכלכלי. מדובר באדם בן 68 אשר סובל משלל בעיות בריאותיות שהתעצמו לאחרונה בגין אירוע מוחי בו לקה.
קראו עוד בתחום:
- מה בין הקפאת הליכים לבין חדלות פירעון בעריכת הסדר פשרה באסיפות נושים?
- האם תותר הגשת תביעת חוב בגין העדר השכלה משפטית?
- תביעה קיזוז חוב אשר מוגשת לאחר חתימה על הסדר נושים
- פיגורים בתשלומים לקופת הכינוס בגין עיכוב משכורת - האם בתום לב?
כמו כן, עסקו של החייב קרס לפני שנים רבות והוא נעדר יכולת להשתכר או לעבוד. לא זו אף זו, החייב כלל איננו מסוגל לרכוש את העזרים הרפואיים, הטיפולים, והתרופות הדרושים לו על מנת לשמור על בריאותו. בנוסף, החייב גר עם אימו הקשישה, אשר הינה חולה אף היא, ושניהם מתקיימים מקצבאות הביטוח הלאומי.
"אין לסגור את הדלת בפני החייב"
כונס הנכסים הרשמי טען כי החייב השתכר במהלך השנים סכומים מסוימים, וגם בתקופות אלו לא נפדה חוב המזונות כנדרש. בית המשפט היה ער לטענה זו, אך לא ניתן היה לקבוע כי המצוקה שאליה נקלע החייב הינה מצוקה חדשה. חובו של החייב, או למצער חלק ניכר ממנו, הינו תוצאה של ריביות ואי יכולת לשלם.
חסימת הליכי פשיטת הרגל בעניינו עלולה להותיר את החייב מול חוב אסטרונומי שאין ביכולתו לפדות לעולם. בית המשפט ציין אמנם כי סעיף 69(א)(3) לפקודת פשיטת הרגל קובע כי צו הפטר איננו מפטיר חייב מחבות מזונות לפי פסק דין. עם זאת, הוראה זו נתונה אף היא לשיקול בית המשפט. במקרה זה, נקבע כי אין לסגור את הדלת בפני החייב ויש לאפשר מתן צו כינוס לנכסיו ובחינה מעמיקה של טענותיו.