זכויות עובדים בפשיטת רגל
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
על פי החוק, לא ניתן להגיש תביעה בגין כנגד חברה הנמצאת בפירוק, או נגד מעסיק אשר פשט את הרגל. עם זאת, במקרים בהם עובדי המעסיק או החברה נמצאים מול בעל בית הנמצא בהליכי פשיטת רגל או פירוק, החוק קובע כי ביטוח לאומי יפצה אותם והללו לא ימצאו עצמם מול שוקט שבורה. שימו לב, עובד אשר יפעל באופן נכון, תוך קבלת ייעוץ משפטי מתאים, יוכל לזכות בכל התגמולים המגיעים לו כולל זכויות שונות ופיצויי פיטורים.
לדוגמא, ידוע כי מעסיקים אשר נקלעים לקשיים כלכליים מפסיקים לעיתים להעביר כספים כנדרש לקופות הגמל של העובדים. במקרים אלו, המוסד לביטוח לאומי יכול לפצות את העובדים בסכומי הכספים המגיעים להם.
אילו עובדים זכאים לגמלה מהביטוח הלאומי?
החוק קובע ארבעה סוגים של עובדים אשר זכאים לקבלת גמלה מהביטוח הלאומי. בין השאר ניתן למנות במסגרת החוק עובדים שכירים אשר מעסיקם פשט את הרגל או עובדים אשר הועסקו בחברה שניתן לה צו פירוק חברה.
כמו כן, עובדים אלו יהיו זכאים לגמלה במקרים בהם בית המשפט המחוז נתן לחברה צו פירוק, או למעביד צו פשיטת רגל. שימו לב, חובות אשר מקורם בדיני העבודה, נחשבים לחובות בדין קדימה. אי לכך, פעמים רבות יבקשו הנאמן או המפרק את מינויו של בעל סמכות ייחודית לצורך העברת תביעות העובדים לביטוח הלאומי ובדיקתם.
כיצד מחושבת גמלה זו?
גמלה זה, הכוללת בתוכה תשלומי שכר וזכויות שונות (כגון פיצויי פיטורים), תהיה מחושבת עד לסכום מקסימאלי הקבוע בחוק. עדכונים לסכום זה נעשים מפעם לפעם, וכיום המקסימום על פי החוק הוא פי עשרה מהשכר הממוצע במשק.
מרכיבי השכר הכלולים בגמלה זו הינם משכורת 13, דמי הבראה והוצאות ביגוד. שימו לב, לעיתים שכרו של העובד מורכב מגורמים נוספים כגון עמלות, החזרי הוצאות רכב, בונוסים וכדומה. פנייה מושכלת לעורך דין המתמחה בתחום זה יכולה להביא להצגת רכיבים אלו כחלק משכרו של העובד. במידה והביטוח הלאומי ישתכנע כי מדובר בשכר העובד, תקום לאחרון זכאות לתבוע סכומים אלו מהמל"ל.
קראו עוד בתחום:
- צו הפטר לאישה לאחר מות בעלה החייב
- האם ניתן לצרף חוב לעובדים במסגרת איחוד תיקים?
- פשיטת רגל לאחר מלחמת לבנון השנייה - קריסת עסק
-
הסדר חוב שלא הוגשה כנגדו התנגדות במשך חמש שנים - לא יבוטל
בנוגע לפיצויי פיטורים, הביטוח הלאומי ישלים סכומים אלו כל אימת שלא מדובר בעובד שהיה מבוטח בקופת גמל לצורך פיצויי הפיטורים. תשלומים אלו יהיו כפופים לחוק הביטוח הלאומי, חוק פיצויי פיטורים, חוק פנסיה מקיפה וזכויות נוספות הנובעות במסגרת הסכם קיבוצי רלבנטי.
קופת גמל, מהי והאם היא משולמת?
קופת גמל הינה קופה אשר המעביד מעביר אליה כספים בהתאם להוראות חוזה עבודה או הסכם קיבוצי החל על הצדדים. הכספים אשר נצברים בקופת הגמל לאורך השנים נועדו על מנת להבטיח את תשלום זכויותיו של העובד במקרה של הפסקת עבודה.
במידה והמעביד לא העביר כספים שנוכו משכרו של העובד, תהא קופת הגמל זכאית לגמלה מהביטוח הלאומי. סכום חוב זה יועבר לכל עובד בנפרד, תוך עמידה ברף מקסימאלי של כפל השכר הממוצע במשק. במקרים בהם סכום הגמלה הינו נמוך מסכום התביעה, ישולם שכר העבודה לפני שיפרעו פיצויי הפיטורים. כמו כן, מיותר לציין כי כספים אלו יהיו חייבים במס (כגון מס הכנסה, מס בריאות וכדומה).
כיצד מגישים תביעה זו?
תביעת חוב בגין שכר או זכויות שלא שולמו על ידי מעביד הנמצא בפשיטת רגל לא יוגשו ישירות לביטוח הלאומי. התביעה תוגש למנהל המיוחד, הנאמן או המפרק של החברה. שימו לב, על מנת להגיש תביעת חוב שכר יש לוודא כי החברה קיבלה פירוק קבוע, או המעביד קיבל צו פשיטת רגל. כמו כן, במקרים בהם לא ניתן עדיין לחברה צו פירוק, העובדים יכולים להאתגד ולבקש צו פירוק בעצמם. זאת ועוד, ניתן להגיש בקשה מסוג זה כבר בזמן שהעסק עדיין עובד, ודי בחשש כי החברה, בעקבות מצבה הכלכלי, לא תוכל לשלם לעובדים את המגיע להם בעתיד.
לכתב התביעה יש לצרף את טופס התביעה לגמלה מהביטוח הלאומי.כמו כן, תביעה זו צריכה להסתמך על ראיות מוכחות כגון תלושי משכורת, מסמכים בנקאיים וכדומה. יש לצרף לתביעה גם מסמכים המעידים על זכאותו של העובד לפיצויי פיטורים בקופת גמל. המנהל המיוחד יעביר את תביעות העובדים, לאחר בדיקתם, למוסד לביטוח לאומי.