כיצד נקבע התשלום לכונס הרשמי בהליכי פשיטת רגל?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

אחרי שבית המשפט המחוזי, הדן בבקשת פשיטת רגל שהגיש החייב או הנושים, מוציא צו כינוס נכסים לנכסי החייב, הוא מוציא בנוסף צו תשלומים הקובע תשלום חודשי שאותו החייב נדרש לשלם לטובת פירעון החובות לנושים במסגרת הליך פשיטת רגל.
הגורם המופקד על הטיפול בהליכי פשיטת רגל של יחידים, הליכי פירוק של חברות, הבראת חברות והסדרי נושים הוא הכונס הרשמי, ובמסגרת תפקידו הוא מוזמן להופיע בהליכי פשיטת רגל, המתקיימים בבתי המשפט, והוא צד לכל בקשה המוגשת לבית המשפט במסגרת ההליכים. בנוסף הכונס הרשמי מפקח על בעלי תפקידים שמונו בהליכי חדלות הפירעון, כמו הנאמן והמנהל המיוחד.
בתחילת הליך פשיטת רגל ממליץ הכונס הרשמי על גובה התשלום החודשי שיושת על החייב במסגרת צו כינוס. בסיום חקירת החייב ובדיקת תביעות חוב של הנושים, מגיש המנהל המיוחד הפועל מטעם הכונס הרשמי, תכנית פירעון הכוללת צו תשלומים חודשי כתנאי לקבלת צו הפטר.
אופן חישוב התשלום החודשי
סעיף 18ב לפקודת פשיטת הרגל קובע כי בית המשפט רשאי, על פי בקשת הכונס הרשמי, להורות לחייב שניתן לגביו צו כינוס, צו זמני או צו לעיכוב הליכים, לפני שהוכרזה פשיטת רגל, לשלם לכונס הרשמי תשלומים עתיים, כאשר התשלום החודשי נקבע לפי הכנסות החייב ובני משפחתו ופוטנציאל השתכרותו.
בהתאם להנחיות הכונס הרשמי, יש לקבוע תכנית פירעון אשר מאזנת בין זכותו של החייב ובני משפחתו למחייה הולמת בכבוד לבין זכותם של הנושים להביא למיצוי מלוא יכולתו של החייב לפרוע את חובותיו בפרק זמן קצוב. כך שהחייב נדרש למצות את מלוא כושר ההשתכרות שלו לצורך שיקומו הכלכלי ולשם פירעון חובותיו. ואולם, לא ניתן לזקוף את כל שכרו לטובת התשלום החודשי, ויש להשאיר בידי החייב, לכל הפחות, סכום הקבוע בחוק.
סעיף 111 לפקודת פשיטת הרגל קובע כי בית המשפט רשאי לקבוע, לפי בקשת הנאמן, כי על החייב לשלם לנאמן תשלומים תקופתיים, במועדים ובתנאים שיקבע, וכן בית המשפט רשאי להקציב לחייב סכומים למחייתו ולמחיית בני משפחתו המתגוררים עמו ותלויים בו.
סכומים אלה, המיועדים לחייב ולמשפחתו, נגזרים מתוך משכורת, שכר או הכנסה אחרת שהחייב זכאי לה, ובתנאי שהסכומים שייוותרו בידיהם לא יפחתו מהסכום הפטור מעיקול ומתפיסה לפי חוק הגנת השכר.
בהתאם לבקשת החייב או הנאמן, רשאי בית המשפט לאשר לשלם לחייב מתוך הכספים המגיעים לנאמן, סכומים נוספים, כפי שייראה לו לנכון. במקרה שהחייב זכאי למשכורת, לשכר או להכנסה אחרת, ולא ציית לצו זה, רשאי בית המשפט להורות למי שמשלם אותם לחייב, כמו מעסיק או גורם אחר, להעביר את הכספים ישירות לנאמן או לכונס הרשמי.
תקציב הוצאות הדרוש למחיה בכבוד
בחישוב התשלום החודשי יש להותיר בידי החייב ומשפחתו תקציב הוצאות כולל הדרוש להם למחיה בכבוד, שבמסגרתו יוכלו לנהל את חייהם בהתאם לצרכיהם והעדפותיהם האישיות. סכום ההוצאות כולל גם את תרומתו של בן או בת הזוג של החייב בנטל תשלום הוצאות הקיום המשפחתיות. ואף, אם החייב זכאי לגמלה מהמוסד לביטוח לאומי, לא ניתן לפגוע בגמלה זו לצורך קביעת התשלומים התקופתיים.
התשלום החודשי נקבע תוך התייחסות לאומדנים סטטיסטיים ביחס למיצוי יכולת ההשתכרות של החייב וביחס לתקציב החודשי הדרוש לו ולבני משפחתו כדי להתקיים בכבוד, וזאת בנוסף לחישוב נתונים אישיים של החייב ובני משפחתו.
הנתונים האישיים של החייב מחושבים באמצעות מערכת ממוחשבת שפותחה בשיתוף עם המוסד לביטוח לאומי, אשר מסייעת ותומכת החלטה של הכונס הרשמי. עם זאת, הכונס הרשמי והמנהל המיוחד נדרשים לבחון כל חייב באופן אישי, יסודי, מקצועי ובמקרים המתאימים להמליץ על סטייה מהמלצות המערכת תוך פירוט הנימוקים המצדיקים זאת.