זכויות לאחר קבלת הפטר חלוט
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5 |

צו הפטר ניתן לחייב בסיום הליך פשיטת רגל, על ידי בית המשפט המחוזי, על פי בקשת החייב, הכונס הרשמי או בעל תפקיד מטעמו, שיכול להיות המנהל המיוחד או הנאמן. בית המשפט בוחן כל מקרה לגופו, כאשר התנהלות החייב בתום לב, מהווה תפקיד חשוב ומרכזי בהחלטה.
צו הפטר פוטר את החייב מכל חוב שנתבע במסגרת ההליך, מלבד חובות שההפטר אינו חל עליהם. ובנוסף משמש להגנת החייב מפני תביעות שיוגשו נגדו ביחס לחובות שנוצרו לפני שהוגשה בקשת פשיטת רגל וניתן צו כינוס לנכסיו.
מהם השיקולים למתן הפטר?
סעיף 61(א) לפקודת פשיטת הרגל קובע כי החייב רשאי בכל עת לבקש מבית המשפט הפטר. הצו ניתן בהתאם להכרה באינטרס החייב כאשר הוא נקלע לחובות בתום לב והוא מצוי במצב שהוא לא מסוגל לפרוע אותם. במסגרת הדיון למצב הפטר, ניתנת לנושים הזדמנות להביע את עמדתם, כמו גם לנאמן ולכונס הנכסים הרשמי, ונשקלת התועלת הצפויה או שאינה צפויה לנושים מהתארכות ההליכים.
בית המשפט בוחן את התנהלותו של החייב לפני ולאורך כל ההליך, זאת באמצעות תסקיר שהוגש על ידי הכונס הרשמי. בית המשפט מתחשב בעמדתם של הנושים, ובודק את התועלת הצפויה להם מהימשכות ההליכים. כמו כן, בית המשפט מתחשב בעמדתו של הנאמן לגבי סיום ההליך או הארכתו.
לאחר מתן צו הפטר נדרש החייב לשאת בחובות בגין קנסות לפי התחייבות להימנע מעבירה או חוב המגיע למדינה, לרבות רשות מקומית. וכן עליו לשלם חובות שנוצרו במרמה, שהחייב היה שותף לה או שהשיג ויתור עליהם במרמה ואף לא ניתן לקבל הפטר על חוב מזונות לפי פסק דין מזונות, אלא במקרים חריגים בלבד, שנמדדים על פי גיל מבוגר ומצב בריאותי רעוע של החייב ומצב כלכלי טוב של זכאי המזונות.
צו הפטר חלוט וסיום ההליכים
אם השתכנע בית המשפט כי החייב פעל בתום לב, ולא תצמח עוד תועלת לנושים, הוא יכול להוציא צו הפטר חלוט שפוטר את החייב באופן מלא מכל יתרת החובות שניתן לפטור אותו. צו חלוט מבטל ומסיים את כל הליכי פשיטת רגל, לרבות צו כינוס נכסים, צו פשיטת רגל והגבלות שהוטלו על החייב מכוחם, כגון: צו עיכוב יציאה מהארץ, הגבלות על חשבון בנק, שימוש בכרטיסי אשראי ושיקים, הגבלות על תחום עיסוק ועוד.
לאחר שקיבל החייב צו הפטר חלוט עליו להמציא העתק לנושים ולתיקי ההוצאה לפועל ולבתי המשפט שההליכים בהם עוכבו בצו כינוס, כאשר החובה לסיים את ההליכים בפועל מוטלת על החייב.
נוסף על כך, צו הפטר משמש להגנה מפני תביעות בגין חובות שנוצרו לפני הליך פשיטת רגל, ומהווה ראייה והגנה מפני חובות שהיו לחייב לפני שנכנס להליך עד למועד שבו ניתן לו צו כינוס ולא נתבעו, לפיכך אם נושה שהחוב כלפיו הוצהר בכניסה להליך יפתח בהליך נגד חייב שהופטר מאותו חוב לאחר מתן הפטר, החייב רשאי להתגונן באמצעות הצו נגד התביעה.
הפטר מותנה בפשיטת רגל
כדי לקבל הפטר, החייב נדרש להוכיח כי פעל בתום לב כדי להסדיר את חובותיו, בית המשפט רשאי להתנות את ההפטר, ולתת צו הפטר מותנה, הקובע כי עם התקיימותם של התנאים הקבועים בו, יופטר החייב באופן סופי מחובותיו, כאשר אחד התנאים הנפוצים הוא עמידה בצו תשלומים, עד ארבע שנים מיום מתן ההפטר.
אם החייב לא עמד בתנאים שנקבעו, רשאי בית המשפט לבטל את ההפטר המותנה, וכל עוד לא התקיימו כל התנאים שבצו, החייב עדיין מצוי בהליך פשיטת הרגל וחלות עליו כל ההגבלות.
סעיף 18ה(3) לפקודת פשיטת הרגל מאפשר לבית המשפט להורות על מתן צו הפטר לאלתר, אם הוא סבר כי אין בניהול הליכי פשיטת רגל להביא תועלת לנושים, במקרים שבהם לחייב אין נכסים הניתנים למימוש לטובת הנושים, והוא אינו בעל כושר השתכרות מפאת גילו המבוגר או מצבו הבריאותי. צו הפטר לאלתר ניתן מיד לאחר תום הדיון בבקשת פשיטת הרגל והכרזת החייב כפושט רגל, בתנאי שחלפו לפחות ששה חודשים מיום מתן צו כינוס.