בדיקת תביעת חוב בפשיטת רגל, כיצד נבחנת התביעה?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

לאחר שהוגשה בקשת פשיטת רגל בידי החייב או הנושה, בית המשפט רשאי להוציא צו כינוס להגנת נכסי החייב, והנכסים הניתנים למימוש וחלוקה עוברים לפיקוח הכונס הרשמי, עד שיתברר אם החייב יגיע לפשרה או הסדר עם הנושים אחרי צו כינוס או תוכרז הכרזת פשיטת רגל.
עם מתן צו כינוס, רשאי בית המשפט להטיל חובות ומגבלות שונות על החייב, כולל: צו תשלומים חודשיים, הגשת דו"חות תקופתיים על מצבו הכלכלי, צו עיכוב יציאה מהארץ והגבלות נוספות על פי שיקול דעתו.
הודעה על מתן צו כינוס נכסים מפורסמת ברשומות ובעיתונות, ולאחר מכן, נושים, שהחייב חב להם כספים, רשאים להגיש תביעות חוב לכונס הרשמי בצירוף אסמכתאות לביסוס קיומו של החוב ובגיבוי תצהיר מאומת. תביעת חוב היא מסמך משפטי שבו מפרט הנושה את סכום החוב שהנטען, שחב לו החייב המצוי בהליך פשיטת רגל.
מה תפקידו של הכונס הרשמי בהליך הגשת תביעת החוב?
יש להגיש את תביעת החוב והאסמכתאות לביסוס החוב לכונס הרשמי בתוך חצי שנה ממועד מתן צו כינוס. הכונס הרשמי קולט את התביעות שהתקבלו מן הנושים ומעביר אותן לנאמן או למנהל המיוחד שמונו על ידי בית המשפט המחוזי. בעל התפקיד בוחן את התביעה ואת המסמכים המצורפים לה ויכול לאשר אותה במלואה או באופן חלקי, או לדחות את התביעה או לדרוש ראיות נוספות להוכחתה.
נושה המעוניין להגיש תביעת חוב, נדרש לפנות בתוך ששה חודשים מיום מתן צו כינוס לכונס הרשמי במשרד המשפטים. אם הנושים מיוצגים על ידי עורכי דין, עליהם להגיש את התביעה באופן מקוון. הכונס הרשמי, קולט את התביעה ומעביר אותה לנאמן או למנהל המיוחד שמינה בית המשפט המחוזי, שדן בהליך פשיטת הרגל של החייב.
סעיף 71 לפקודת פשיטת הרגל קובע כי חובות קיימים או עתידים, וודאיים או מותנים, החלים על החייב ביום מתן צו כינוס, או שיחולו עליו לפני מתן צו הפטר עקב התחייבות שניתנה טרם מתן הצו, נחשבים לחובות בני תביעה בפשיטת רגל.
הנושה רשאי להגיש תביעת חוב בתוך חצי שנה מיום מתן צו כינוס. עם זאת, הכונס הרשמי בתפקידו כנאמן על נכסי החייב, או הנאמן, רשאים, בנסיבות חריגות, להאריך את התקופה להגשת תביעת חוב של נושה לפרק זמן שיקבעו, אם השתכנעו כי הנושה לא יכול היה להגיש את התביעה במועד שנקבע בפקודה.
שכר טרחה עבור בדיקת תביעת החוב
את התביעה יש להגיש על גבי טופס תביעת חוב ולצרף את המסמכים הבאים: תצהיר חתום ומאומת בידי עורך דין, אסמכתאות לאימות החוב, ובמקרים שבהם שהתביעה אינה מוגשת על ידי הנושה עצמו אלא על ידי מיופה כוחו יש לצרף גם ייפוי כוח חתום ומאומת בידי עורך דין. לצורך אימות נתוני חשבון בנק, נדרש הנושה לצרף העתק המחאה או אישור מהבנק על זהות בעל החשבון.
התשלום לנאמן או למנהל המיוחד עבור בדיקת תביעת החוב היא בסך של כ- 315 שקלים. במקרה שבקופת הכינוס אין מספיק כסף, לאחר הגשת תביעת החוב, נדרש הנושה לשלם את שכר טרחת המנהל המיוחד בבדיקת תביעת החוב, במצב זה תישלח לנושה הודעה לגבי אופן המשך בירור תביעת החוב ודרכי התשלום. אם יצטברו מספיק כספים בקופת הכינוס לתשלום שכר טרחתו של המנהל המיוחד, יקבל הנושה החזר כספי.
המנהל המיוחד אשר בוחן את תביעת החוב, רשאי, על פי שיקול דעתו וסמכותו המקצועית, לאשר את התביעה במלואה או באופן חלקי. הוא רשאי לדחות את התביעה או לדרוש ראיות נוספות להוכחת החוב. בתוך 90 ימים מיום שהתביעה הגיע לידיו, נדרש המנהל המיוחד למסור את החלטתו המנומקת לנושה, ואולם, במידת הצורך הכונס הרשמי רשאי להאריך את המועד למתן ההחלטה. במקרה שהוגשה תביעת חוב על סכום שאינו בערך קצוב, המנהל המיוחד ייתן את הערכתו, ואף הוא רשאי לקזז חובות שיש לנושה כלפי החייב מול תביעות החוב.
מיום מתן צו כינוס, מפסיקים החובות לצבור הפרשי הצמדה וריבית, אולם המנהל המיוחד יכול לקבוע כי יחולו הפרשי הצמדה וריבית עד ליום התשלום בפועל. נושים שתביעת החוב שלהם תאושר, זכאים לתשלום דיבידנד לפי ערך החוב שבו הכיר המנהל המיוחד. נושה שלא יגיש תביעת חוב, לא זכאי לתשלום דיבידנד ואף מלוא החוב יימחק עם מתן צו הפטר.