תצהיר לבקשת פשיטת רגל של חייב, מה כולל התצהיר?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

תצהיר הוא מסמך כתוב המשמש עדות בכתב של האדם שמוסר אותו. מטרת התצהיר בפשיטת רגל היא לתאר את דרך הסתבכותו ואופן הסתבכותו של החייב בחובות וכן לדווח על גובה החובות וזהותם של הנושים.
המסמך שקול לעדות בעל פה בבית המשפט על כל הכרוך בה, לפיכך אסור למסור תצהיר שקרי, ואף ניתן לזמן לעדות בבית המשפט את המצהיר והוא צפוי להיענש אם יחתום על מסמך שקרי.
נכון לשנת 2018, חייב שחובותיו גבוהים מסך של 17,307 שקלים רשאי להגיש בקשה לפשיטת רגל, במטרה לגבש תכנית פירעון בהתאם ליכולתו בתקופת ההליך, וקבלת הפטר ופתיחת דף חדש בסיום. בשלב הראשון, החייב להגיש את בקשתו לכונס רשמי בצירוף תצהיר מאומת וחתום על ידי עורך דין. ולאחר קבלת התייחסות מהכונס הרשמי, החייב רשאי להגיש את הבקשה לפשיטת רגל לבית המשפט המחוזי.
הליך פשיטת רגל נועד להשיג שתי מטרות: האחת, לממש את נכסי החייב ולחלק בין הנושים את התמורה בדרך שוויונית ויעילה. והשנייה, לאפשר לחייב שנקלע לקשיים כלכליים ואינו מסוגל לפרוע את חובותיו לפתוח דף חדש בחייו הכלכליים, על ידי קבלת צו הפטר מהחובות.
מה כולל תצהיר של חייב בפשיטת רגל?
במסגרת התצהיר לכונס הרשמי בבקשת פשיטת רגל של חייב, החייב נדרש לפרט בתום לב, על פי סדר כרונולוגי את נסיבות ההסתבכות הכלכלית ואת אופן היווצרות כל אחד מהחובות. יש לפרט מהו גודל החובות, מספר הנושים והנכסים המצויים ברשותו של החייב.
בנוסף יש למסור מידע על מצבו המשפחתי, הכנסותיו של החייב ובני משפחתו הבגירים הגרים עמו וסכום התשלום החודשי שאותו יוכל החייב לשלם מידי חודש לקופת הכינוס. אם קיימים נושים מובטחים בזכות קדימה, יש לציין זאת בתצהיר. ואם קיימים נושים מיוחדים כמו בנקים ומוסדות ממשלתיים, יש לציין מי הם ומה הופך אותם לנושים מיוחדים.
בתצהיר נדרש החייב למסור לכונס הרשמי מידע עובדתי כפי שהוא ידוע לו. כדי שהתצהיר יהיה בעל תוקף משפטי, על החייב לחתום עליו לאחר שהוזהר על ידי גורם המוסמך להזהיר ולהחתים על תצהיר, כמו עורך דין, שופט, דיין בבית דין דתי וכל אדם שקיבל הסמכה מפורשת משר המשפטים לחתום על תצהיר.
באזהרה יש למסור לחייב כי עליו למסור רק מידע הידוע לו כנכון ואמיתי והוא יודע כי הוא צפוי להיענש אם יחתום על תצהיר שקרי. במקרה שנערכו בתצהיר שינויים לאחר שכבר נחתם על ידי החייב ועורך דינו הוא אינו בתוקף, ועל החייב לערוך ולחתום על מסמך חדש.
חובת תום לב בהגשת תצהיר
תום לב של חייב בהליך פשיטת רגל הוא גורם מאוד משמעותי בהחלטה אם ומתי יינתן צו הפטר. אם הסתבכותו של החייב בחובות נוצרה בתום לב, כלומר שלא מרצונו ועקב גורמים שלא בשליטתו יש לציין זאת בתצהיר, מאחר שיש בעובדה זו כדי לעזור לחייב בהמשך כאשר יגיש בקשה להפטר מחובותיו.
בית המשפט בוחן האם החובות או מרביתם נוצרו ללא כוונה רעה. התנהלות בחוסר תום לב בשלב יצירת החובות עלולה לדחות את הבקשה להליך פשיטת רגל שהוגשה על ידי החייב. חוסר תום לב בשלב יצירת החובות יכול לבוא לידי ביטוי במקרה שבוצעו על ידי החייב עבירות על החוק שהובילו ליצירת חובות או תוך ביצוע פעולות הונאה ותרמית, או אם החייב נמנע באופן שיטתי מלבצע פסקי דין, או נתן המחאות לספקים תוך ידיעה שהן לא יכובדו מפאת מצבו הכלכלי.
בקשה להפחתת תשלומים חודשיים
לאחר קבלת אישור הכונס הרשמי או הודעה על סירוב לאשר את הבקשה, יש להגיש את הבקשה לבית המשפט המחוזי. במסגרת הרפורמה החדשה בהליך פשיטת הרגל, ברוב המקרים ניתן צו כינוס לבקשת החייב, והליך פשיטת רגל מתקדם לשלב הבא. לאחר עיון בבקשה ומתן צו כינוס, קובע בית המשפט דיון בבקשה לפשיטת רגל, שיתקיים לאחר כ- 18 חודשים מיום מתן הצו.
עם מתן צו כינוס מטיל בית המשפט מספר חובות ומגבלות על החייב, וכן נקבע תשלום חודשי, בהתאם להכנסותיו ופוטנציאל השתכרותו של החייב. התשלומים החודשיים משמשים לטובת פירעון החובות לנושים. במקרה שהחייב אינו מסוגל לעמוד בצו התשלומים שנפסקו לו, הוא רשאי להגיש בקשה לבית המשפט להפחתת תשלום חודשי, בצירוף תצהיר.
בבקשה יש לנמק ולהבהיר מדוע החייב אינו מסוגל לעמוד בצו התשלומים תוך פירוט הכנסותיו והוצאותיו החודשיות. לאחר הגשת הבקשה לבית המשפט, נדרש החייב למסור העתק לכונס הרשמי ולמנהל המיוחד.
לאחר דיון בבקשת פשיטת הרגל, רשאי בית המשפט להיעתר לבקשה ולהוציא צו פשיטת רגל. הצו מעביר את נכסי החייב לנאמן ומאפשר את מכירתם לצורך חלוקת דיבידנד לנושים. עם הכרזת פשיטת רגל מוטלות על החייב מספר מגבלות, כמו מגבלות על ניהול חשבון בנק, שימוש בכרטיסי חיוב ומעורבות בתאגיד.
בית המשפט רשאי לבטל את הכרזת פשיטת רגל אם סבר שלא היה צריך להכריז על החייב כפושט רגל, במקרה שחובות נפרעו במלואם, או אם החייב ניצל לרעה את הליכי פשיטת רגל הן בשלב יצירת החובות, והן בהתנהלותו במהלך הליך פשיטת רגל.