מהם נכסים פטורים בפשיטת רגל?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

הליך פשיטת רגל הוא מצב משפטי שמסייע לחייב שלא יכול לעמוד בחיובים אשר נטל על עצמו. ההליך מאפשר מצד אחד לנושים לגבות את החובות המגיעים להם או חלק מהם, ומצד שני מאפשר לחייב לקבל פטור מהחובות שאותם הוא לא יכול לפרוע, באמצעות מתן צו הפטר בסיום ההליך.
ההליך נפתח עם הגשת בקשת פשיטת רגל על ידי החייב או הנושים. בית המשפט רשאי לקבל או לדחות את הבקשה, בהתאם להמלצת הכונס הרשמי ושיקול דעתו. אם הבקשה התקבלה, מוציא בית המשפט צו כינוס נכסים ולאחר מתן הצו, נכסי החייב עוברים לפיקוח הכונס, עד שיתברר אם החייב יגיע לפשרה או הסדר עם הנושים או תוכרז פשיטת רגל.
הכונס הרשמי פועל לכינוס נכסי החייב וכל ההליכים המשפטיים והליכי הוצאה לפועל נגד החייב מעוכבים. עם מתן הצו ממנה בית המשפט מנהל מיוחד לטיפול בהליך ומוטלות על החייב מספר חובות ומגבלות, כמו צו תשלומים חודשיים, הגשת דו"חות על מצבו הכלכלי ועוד.
בשלב הבא נערך דיון בעניינו של החייב בבית המשפט, ושם מתקבלת החלטה האם להכריז על החייב כפושט רגל או לא. במקרים שבהם הוכרזה פשיטת רגל קובע בית המשפט אילו נכסים מועברים לנאמן לצורך מכירתם וחלוקת התמורה לנושים. לאחר מכן, הנאמן, בפיקוח הכונס הרשמי ובית המשפט, מוכר ומפרק את הנכסים של החייב אשר ניתן על פי דין לחלק אותם לצורך פירעון חלקי של החובות באמצעות תשלום דיבידנד לנושים.
אילו נכסים פטורים בפשיטת רגל?
סעיף 86 לפקודת פשיטת הרגל מבקש להבטיח תנאים מינימליים של קיום בכבוד לחייב ובני משפחתו. סעיף זה מונה את הנכסים הפטורים בפשיטת רגל שאינם ניתנים למימוש, והם: צרכי אוכל המשמשים את החייב ובני משפחתו הגרים עמו, בגדים, מיטות, כלי מיטה, ציוד רפואי, תרופות, כלי אוכל, כלי מטבח וכלי בית אחרים החיוניים לחייב ולבני משפחתו הגרים עמו.
כמו כן, לא ניתן למכור תשמישי קדושה, מכונות המשמשות לפרנסת החייב, כלים, מכשירים ומיטלטלין אחרים, וכן בעלי חיים שנדרשים לחייב לקיים את מקור פרנסתו ופרנסת בני משפחתו. אם החייב נכה לא ניתן לממש כלים, מכשירים, מכונות, מיטלטלין אחרים ובעלי חיים, הנחוצים לו עקב נכותו.
כספים הנמצאים בקופת גמל, בקרן פנסיה או בביטוח מנהלים של החייב ניתנים למימוש בכפוף למגבלות, כך שאם הכספים מיועדים לתשלום קצבה לא ניתן לפדות אותם לפני המועד לתשלום, אולם אם הגיע המועד לתשלום, או אם הכספים אמורים להיות משולמים בתשלום חד פעמי, רשאי הנאמן לפדות אותם באישור בית המשפט.
מימוש דירת המגורים של החייב
הגנה מיוחדת על קורת הגג של החייב ובני משפחתו, ניתנת באמצעות חוק הגנת הדייר וסעיף 86א לפקודת פשיטת הרגל. לפיכך, כאשר החייב הוא הבעלים או החוכר לדורות של הדירה, וזכותו בנכס רשומה, חל סעיף 33 לחוק הגנת הדייר והחייב הופך לדייר מוגן.
בפועל ניתן למכור את הדירה, אולם לא ניתן לפנות את החייב ובני משפחתו המתגוררים עמו מהדירה. אם החייב אינו בעל זכות רשומה בדירה, חל סעיף 86א לפקודת פשיטת הרגל, המאפשר את מכירת דירת המגורים ופינויה, בתנאי שיסופק לחייב דיור חלופי באמצעות דירה אחרת למגורים או בתשלום פיצויים או בדרך אחרת.
אילו נכסים ניתנים למימוש במסגרת ההליך?
סעיף 85 לפקודת פשיטת הרגל קובע אילו נכסים ניתנים למימוש במסגרת ההליך, כולל כל נכס שהיה שייך לחייב מתחילת ההליך, כל נכס שרכש או שניתן לו עד למתן הפטר, זכויות רכושיות של החייב, נכסים ניידים שהיו בתחילת ההליך בהחזקתו או בשליטתו של החייב לצורך עיסוקו.
הנאמן רשאי לפדות כספים מתכנית חיסכון שטרם הגיע מועד פדיונה, באישור הכונס הרשמי. אולם במקרה זה נדרש בית המשפט לתת לחייב הזדמנות לטעון נגד אישור פדיון הכספים מקופת הגמל או מתכנית החיסכון.
לנאמן מוענק הכוח להפעיל זכות או לנקוט בהליכים לצורך הפעלת זכות לגבי נכס. הוא יכול לפתוח בכל הליך משפטי הנוגע לנכסי החייב ולהתגונן בהליך. הנאמן רשאי למכור את הנכסים במכירה פומבית או באופן פרטי. הוא מוסמך להעביר את כל הנכסים לאדם אחד או למכרם חלקי מהם, בכפוף לאישור הסכמת הכונס הרשמי, והוא רשאי לנהל את עסקו של החייב, לצורך פירוק העסק.